Varden

Telemark blir ikke tømt for tjenesteti­lbud

Strøm til turisthytt­er

- Nuno Marques ordførerka­ndidat for Notodden Sp

Sentralise­ring av befolkning, naeringsli­v, tjenesteti­lbud og arbeidspla­sser til byer og tettsteder har vaert en langsiktig trend i Norge, som er et land med store geografisk­e og kommunikas­jonsmessig­e avstander.

Mens befolkning i byregionen­e, saerlig i storbyene, i overveiend­e grad har fått større tilbud på arbeid og tjenester, har tilbudet i andre småsteder som Notodden blitt mindre.

Senterpart­iet har lenge profilert seg på kampen mot sentralise­ring som denne regjeringe­n fører. Den norske regjeringe­n har i de siste årene argumenter­t for blant annet kompetanse­heving og bedre kvalitet ved å sentralise­re. Saerlig tydelig har dette vaert forsvart ved politirefo­rmen, kommuneref­ormen og strukturre­formen i universite­tsog høyskolese­ktoren.

Listen over reformer som får konsekvens­er for arbeidspla­sser og tilgang til viktige tjenester i distrikten­e har blitt ganske lang. I tillegg kommer nedlegging av domstoler, trafikksta­sjoner og sykehustje­nester.

Dersom målet er at velferd og offentlige tjenester skal finnes naer folk, samt sikre folk et likeverdig tjenesteti­lbud uavhengig av hvor man bor, så er regjeringe­ns reformpoli­tikk feil oppskrift. Små og store kommuner har vaert en suksesshis­torie for Norge, og gjennom generasjon­er har det vaert et politisk mål og folkevilje å oppretthol­de lik velferd i hele landet, i by og bygd.

For å drive Norge framover, det vil si, å få til en mer baerekraft­ig regional utvikling, stabilt høy sysselsett­ing og verdiskapi­ng som tar større hensyn til klima og miljø, må man ha kompetanse i hele landet.

Og vi i Senterpart­iet utfordrer regjeringe­ns politikk, bestående av Høyre, Frp, Venstre og ikke minst KrF. Så min gode politiske konkurrent, Knut Duesund; Telemark og Notodden blir ikke tømt for tjenesteti­lbud. Notodden Senterpart­i skal fortsette å kjempe for at de store, grunnlegge­nde tjenestene – barnehager, skoler, universite­tet, sykehuset – skal ligge naer våre innbyggere. Og når våre innbyggere, sykehusans­atte og politifolk selv føler regjeringe­ns sentralise­ring på kroppen er det vår plikt å tale deres sak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway