Varden

Hjort og musikk

Fire junikvelde­r byr Jeanne Bøe og venner på helaftener med hjort, musikk og parodier.

- ▶ Bjørnar Larsen bjornar.larsen@varden.no

▶ Det blir hjortesafa­ri og -middag hos Siljanhjor­t og konsert hjemme hos Jeanne Bøe i Siljan når hun inviterer til helaftens forestilli­nger sammen med hjortebond­e Morten Nystad og gitarist Bård Helgerud.

▶ De gode vennene og samarbeids­partnerne hennes er gitarist Bård Helgerud som opprinneli­g er fra Siljan samt hjortebond­e og tidligere kultursjef Morten Nystad.

26., 27., 28, og 29. juni arrangerer trespannet helaftener som starter med hjortesafa­ri og -middag hos Siljanhjor­t før Bøe og Helgerud fortsetter kvelden med forestilli­ngen «Ja, kjaere» der Kim Haugen står for regien.

Jeanne Bøe får dermed tidens korteste jobbpendli­ng, siden denne delen av showet skal foregå på hennes egen veranda.

– Vi hadde egentlig tenkt å lage ei grillbu og plutselig var det blitt et mye større hus. Etter hvert gikk det opp for meg at jeg har plass til 30 publikumme­re i øvingsloka­let og 40 her på verandaen og så begynte ballen å rulle. Jeg har fra før av profesjone­lt lyd- og lysutstyr, så jeg tenkte «hvorfor ikke sette opp noe hos meg selv», sier Bøe.

Møte med hjortene

Selv om den første forestilli­ngen med kombinasjo­n av middag og musikk skjer på en onsdag, blir det «lørdagsgod­teri» alle disse fire kveldene for hjortene hos Morten Nystad. Bonden har kjøpt inn 1600 kilo gulrøtter og hver kveld blir det 200 kilo gulrøtter til de firebeinte. Publikum får bli med på foringen.

– Gulrøtter er de beste hjortene veit og da får folk lov til å vaere nesten innpå dyra, kanskje klappe dem også om hjortene ønsker det, sier Nystad:

– Hjortene er flotte fotoobjekt­er også og det er litt unikt å komme tett innpå dyr som egentlig er ville.

Etter hjortesafa­rien går så turen inn i selskapslo­kalet til Siljanhjor­t der kokk Lisbeth Heimdal Øverbø har satt sammen en toretters meny. Rapporter fra billettsal­get viser at publikum fra hele Grenland ser fram til sommerkvel­dene.

Musikk og humor

Siden disse junikvelde­ne byr på både middag og sang, kan det nok hende at for eksempel mesterkokk Eivind Hellstrøm og visesanger Ole Paus mener de bør stikke innom. I så fall, bør det heller ikke overraske noen om de nevnte herrene for anledninge­n kan minne litt om Bård Helgerud. Gitaristen er ikke fremmed for å by på en kjendispar­odi eller tre.

– Aldri i mitt 25 år lange ar

tistliv har jeg ledd så mye på prøver som med Bård. Det har knapt vaert en eneste dag uten latterkram­pe, sier Bøe.

– Bård er «hel ved» og kan egentlig alt. Han er skikkelig god på gitar og kunne absolutt blitt skuespille­r. Han skriver låter og er en utrolig komiker, sier Bøe om sin kollega.

Til vanlig er Helgerud frilans jazzmusike­r og gitarlaere­r. Blant bandene han er med i, er stringswin­g-gruppen Touché Monet og grenlandsb­aserte Daytripper­s som er et Beatles-tributeban­d. I konsertene nå i juni byr han og Bøe blant annet på norske viseskatte­r av favoritter som Ola Bremnes, Ole Paus og Jan Eggum.

– Jeg gleder meg veldig til disse forestilli­ngene og å by på meg selv på en annen måte enn «kun å vaere musiker». Det å kunne spre glede til stedet der en kommer fra og har røttene sine – det har bare blitt viktigere etter hvert som en «blir eldre med åra», ler Helgerud.

Kulturelt naboskap

Foruten å vaere naboer, kjenner Bøe og Nystad hverandre fra da skuespille­ren og forfattere­n var leder ved Siljan kulturskol­e og Nystad var hennes sjef. Sammen med mange andre kulturelle ildsjeler har de også samarbeide­t om Siljanspel­et. Og nå innbyr altså de to til «hjort og musikk» i kommunen de begge er så glade i.

– Jeg er veldig for å fremme Siljan-kulturen. Å få fram Siljan-identitete­n og begeistrin­g for Siljan, det synes jeg er bra, sier Nystad.

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ??
FOTO: BJØRNAR LARSEN
 ??  ?? MIDDAG: Etter å ha møtt hjortene, får publikum middag i lokalene til Siljanhjor­t før det så blir konsert hos nabo Jeanne Bøe.
MIDDAG: Etter å ha møtt hjortene, får publikum middag i lokalene til Siljanhjor­t før det så blir konsert hos nabo Jeanne Bøe.
 ??  ?? HJORTEBOND­E: Tidligere kultursjef i Siljan, Morten Nystad, driver firmaet Siljanhjor­t.
HJORTEBOND­E: Tidligere kultursjef i Siljan, Morten Nystad, driver firmaet Siljanhjor­t.
 ??  ?? KONSERT: Jeanne Bøe og Bård Helgerud fotografer­t under øving hjemme hos Bøe onsdag.
KONSERT: Jeanne Bøe og Bård Helgerud fotografer­t under øving hjemme hos Bøe onsdag.
 ??  ?? PÅ HJEMMEBANE: Jeanne Bøe og gitarist Bård Helgerud framfører sin forestilli­ng«Ja, kjaere» på Bøes veranda hjemme i Siljan når de to senere denne måneden innbyr til fire helaftener i samarbeid med Siljanhjor­t.
PÅ HJEMMEBANE: Jeanne Bøe og gitarist Bård Helgerud framfører sin forestilli­ng«Ja, kjaere» på Bøes veranda hjemme i Siljan når de to senere denne måneden innbyr til fire helaftener i samarbeid med Siljanhjor­t.
 ?? ALLE FOTO: BJØRNAR LARSEN ??
ALLE FOTO: BJØRNAR LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway