Varden

Tror Gjerpen kan gjør

Paul Gundersen (47) tror Gjerpen kan overleve i eliteserie­n og mener klubben gjør lurt i å satse på egne spillere. Men han gir også et lite spark bak til skiensklub­bens valg i fjor.

- Nils-tore.olsen@varden.no

▶ Den tidligere toppspille­ren fra Kragerø trener Grane Arendals damelag, som rykket opp i kommende sesongs 1. divisjon.

Sørlending­ene spilte i avdelingen til Pors, Gjerpen II og Kragerø.

Mandag ledet han laget i treningska­mpen mot Gjerpen I Skienshall­en. Kragerø-mannen er fornøyd med kampen. Tap 28–25 er absolutt godkjent.

– I perioder klarte vi å spille ut Gjerpen der vi ønsket og kom til sjanser der vi ønsker, som på utsiden av toer og ned til kanten. Der ønsker vi å angripe, for vi har gode kanter. Jeg er fornøyd med jentene, for Gjerpen er fysisk sterke, sier han.

– Og vi hadde med kun ti spillere, fordi noen var syke og måtte jobbe. Dessuten er noen av de andre jentene i stallen er litt for unge til å spille mot et så bra lag som Gjerpen, sier Gundersen, og sikter til spillere fra Trauma og Granes 02-lag. Det er gode talenter og de får spille mye mot lag mer tilpasset deres nivå.

Kan vaere trener

– Hvordan er det å vaere Granetrene­r?

– Det er fint. Der er jeg kun trener og slipper å gjøre alt annet av arbeid rundt laget. Da er det lettere for meg å konsentrer­e meg om det jeg synes er morsomst og det jeg er ansatt for å gjøre. Nemlig å vaere trener.

Denne sesongen er målet ganske enkelt.

– Hadde jeg hatt en spiller som Dorthe Groa eller Andrea Rønning, så hadde jeg siktet ganske høyt. Det er drømmespil­lere som kan gå inn på alle de tre bakspiller­posisjonen­e og attpåtil har den rutinen man ser etter. Per i dag er vår målsetting å holde oss i divisjonen.

– Har Grane økonomiske muskler?

– Ja, til de rette personene. Men vi betaler ikke uten videre store summer slik som Gjerpen har gjort. Det er nøkternt å fint i Grane. Alle får litt, og så er det et rettferdig system. Da blir også spillerne fornøyd.

Bommert

Gundersen kunne egentlig vaert med i Gjerpen som assistentt­reneren til Christoffe­r Martinusse­n før forrige sesong. Da sa styret nei til hovedtrene­rens ønske.

Hvis han hadde kommet til Gjerpen ville også hans datter, Pia Tomine (fyller 20 år 24. juni), trolig også vaert med til Skien. Hun er en venstrehen­dt kantspille­r og ville passet perfekt i Gjerpen denne sesongen. Men klubbens forrige ledelse sa nei til det.

– Hvorfor?

– De ville ikke ha en far og datter-greie. Jeg synes det var hårreisend­e. Hadde det ikke vaert for far og datter (Ketil Arntzen og Emilie Hegh Arntzen) så hadde de aldri vaert i eliteserie­n. For meg ble det en dum forklaring. Og så gikk det omtrent en måned før de hadde «far og datter overalt». Plutselig en sportssjef med datter på laget (Sjur og Maren Tollefsen) og 18- og B-lagstrener Jarle Jacobsen med sin datter (Anna).

Akkurat det synes Gundersen var merkelig. Mildt sagt.

– Jeg kan love deg at Gjerpen hadde kommet til sluttspill­et og vaert i en annen situasjon. Det er jeg ikke redd for å si. Der gjorde Gjerpen en bommert, kommer det bastant.

– Det er ingen sure miner fra meg, for det var det Gjerpen ville. Jeg har det veldig bra i Grane og angrer jo ikke nå. Der et det på stell og man vil veldig mye i klubben.

Lurt å bygge

Håndballtr­eneren er sikker på et Telemarks eneste elitelag gjør riktig nå.

– Jeg er glad Gjerpen holdt seg, for vi trenger et eliteserie­lag fra Telemark i toppdivisj­onen. Nå bygger de opp på nytt, og det tror jeg de gjør lurt i. Man må satse på sine egne spillere og ikke kjøpe seg til suksess. Det burde de ha laert for mange år siden, synes 47-åringen.

– Og jeg håper inderlig at de klarer det i år også, selv om det blir tøft. Men de kan fort klare seg igjen.

– Tror du virkelig det?

– Hvis Gjerpen er lure og får åtte-ti av de beste spillerne til å fungere sammen, så har de mulighet til å overleve i eliteserie­n, sier han, og gir en liten begrunnels­e: – De har et meget dyktig trenerteam. Kamilla Røed er i ferd med å bli en god keeper. Dorthe Groa har rutinen, mens det finnes ekstremege­nskaper i Oda Olsen og Cecilie Løvdal. Katinka Lillevik og Tiril Mørch er allerede gode streker. Maria Solheim har vaert med i flere år og vet hva det dreier seg om. Og de har to lovende høyrekante­r i Anna Klausen og Guro Lien Røneid. Det kan vaere nok til å vinne fire-fem kamper. – Jeg ønsker Gjerpen masse lykke til og håper de klarer det. Og så må de huske på å ta vare på Pors og de andre klubbene, for det er fint å ha dem i minimum 2. divisjon.

Kragerøtal­entene

I Kragerø spiller et av de største talentene i Norge født i 2003 – Maja Furu Saeteren.

16-åringen skal spille i Kragerø i år, men bakspiller­en kan bli jaktet fra flere enn Gjerpen neste sesong. Også fra Arendal.

– Kragerø har noen store talenter. Det er kanskje litt for galt av meg å hente Maja, som jeg er onkel til, men hun er et av de største håndballta­lentene i 03-årgangen. I Grane ville hun konkurrert mot gode spillere, men hadde ikke gjort seg bort. Jeg tror likevel hun har godt av å vaere hjemme ett år til, for å fullføre skolegange­n og spille i Lerøy-serien hvis Kragerø kvalifiser­er seg. Bakspiller Tuva Muffetange­n (2001) er en annen. Det samme er for eksempel keeperne Helene Rinde (2002) og Malin Johansen (2002). De alle spennende.

– Men er det ikke litt «feil» av deg å trekke talenter ut av fylket?

– Gjerpen bør nødvendigv­is ikke vaere avhengig av Kragerøspi­llerne. Det er mange gode i for eksempel Pors og Gulset. Og det er ikke unaturlig for Kragerø-spillere å se sørover. Det vil bare ta 45 minutter å kjøre Kragerø-Arendal når den nye veien kommer.

▶ Nils-Tore Olsen

 ??  ?? NESTEN: Pia Tomine Gunders en (t.h.) kunne blitt lagvenninn­e med M aria Solheim i Gjerpen.
NESTEN: Pia Tomine Gunders en (t.h.) kunne blitt lagvenninn­e med M aria Solheim i Gjerpen.
 ??  ?? TRUA: Grane Arendal-trener Paul Gunders en mener Gjerpen har gjort lurt i å s ats e på
TRUA: Grane Arendal-trener Paul Gunders en mener Gjerpen har gjort lurt i å s ats e på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway