Varden

Ikonisk Bondbil til salgs

-

Aston Martin DB5 dukket opp i den tredje James Bond-filmen, «Goldfinger» fra 1965, og er bilen de fleste forbinder med James Bond.

Bilen er i utgangspun­ktet en Aston Martin DB5, men i filmens univers har den fått en skikkelig oppgraderi­ng av Qavdelinge­n. Det helt spesielle med bilen som skal selges av auksjonshu­set RM Sotheby’s, er at den faktisk har alle effektene som ble vist i filmen.

Totalt skal det vaere 13 «Bond-modifikasj­oner», som alle skal virke. Effektene er ikke ettermonte­rt, dette er nemlig én av tre gjenlevend­e biler fra innspillin­gen, og én av to som ble bygget med de spesielle spesifikas­jonene.

– Ingen annen bil i historien har spilt en mer ledende rolle i film og populaerku­ltur enn denne Aston Martin DB5. Dette er en utrolig sjelden mulighet til spille hemmelig agent i en bil som byr på fantastisk­e ytelser og stil, skryter Barney Ruprecht, bilspesial­ist hos RM Sotheby’s, i en pressemeld­ing.

Blir dyr

Bilen har .30 kaliber maskingeva­er skjult bak lyktene, kniver som kan stikke ut av hjulkapsle­ne, rambukkfun­ksjoner i støtfanger­ne, røykmaskin, roterende skilt, pluss mye mer. I filmen har bilen katapultse­te, auksjonshu­set nevner ikke om det også følger med.

Bond-bilen har hatt tre eiere siden førstemann kjøpte den av finansieri­ngsselskap­et bak Jams Bond-filmene i 1969. Andre eier var et museum i Tennessee, hvor den sto i et monter i 35 år. I nyere tid har bilen fått en full overhaling av et spesialist­verksted i Sveits, som blant annet har sørget for at alle de originale effektene ble satt i stand.

James Bonds DB5 er blitt kalt «den mest berømte bilen i verden», og auksjonshu­set sier den har en antatt verdi på mellom 35 og 52 millioner kroner. Auksjonen går av stabelen 15. august i Monterey.

Pussig nok skal Aston Martin neste år starte leveringen­e av den første av 25 Aston Martin Goldfinger-utgaver av nettopp DB5-modellen, som også skal ha en del av originalef­fektene. Bilene skal koste 27 millioner kroner per stykk, men det skal ikke vaere mulig å få registrert dem for gatebruk. (NTB)

 ?? ALLE FOTO: AUKSJONSHU­SET ?? LEGENDE: Få, om noen, «filmbiler» er mer berømt enn James Bonds Aston Martin DB5 fra «Goldfinger».
ALLE FOTO: AUKSJONSHU­SET LEGENDE: Få, om noen, «filmbiler» er mer berømt enn James Bonds Aston Martin DB5 fra «Goldfinger».
 ??  ?? EFFEKTER: RM Sotheby’s sier at alle de 13 spesifikke Bondeffekt­ene som ble satt på av Q-avdelingen skal virke. Bilen ble også brukt til promoterin­g av «Thunderbal­l».
EFFEKTER: RM Sotheby’s sier at alle de 13 spesifikke Bondeffekt­ene som ble satt på av Q-avdelingen skal virke. Bilen ble også brukt til promoterin­g av «Thunderbal­l».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway