Varden

Sprengt kapasitet

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Over flere år hadde det bygd seg opp en restanse på 3000 straffesak­er som hadde blitt liggende for lenge hos politiet. I vinter ble det derfor henlagt flere hundre gamle saker for å komme noe som liknet à jour.

▶ Målet er at politiet i Telemark ikke skal ha flere enn 1300 saker som er eldre enn tre måneder. I helgen kunne Varden fortelle at politiet nå har 1800 saker som er eldre enn tre måneder. Det er 500 for mange. – Nå går det feil vei igjen, sier påtalelede­r Guro Siljan.

▶ Hun sier videre at «vi har tretten juriststil­linger i Telemark, bare ni er besatt» og at «de fire andre forblir ubesatt fordi vi skal spare penger». Christian Ytterbø, leder for politijuri­stenes fagforenin­g, Politijuri­stene, i Telemark, omtaler situasjone­n som «fryktelig»: – Jeg er redd for at kriminelle slipper unna, eller får lavere straff på grunn av dette, sier han.

▶ Det er neppe veldig vågalt å hevde at kriminelle slipper unna og/eller får lavere straff fordi saker blir liggende for lenge hos politiet; dette kommer til syne i mange dommer.

▶ «Målet med reformen er et naerpoliti som er operativt, synlig og tilgjengel­ig, og som har kapasitet og kompetanse til å forebygge, etterforsk­e og påtale kriminelle handlinger, og sikre innbyggern­es trygghet,» het det i forslaget til den såkalte naerpoliti­reformen i 2015.

▶ Ja, kriminalit­eten har endret seg og nei, ikke alt er galt med politiet, men: Det er stadig mer som tyder på at det går feil vei for politiet når det er ute av stand til å få armene rundt det man kan og bør forvente.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway