Varden

Plages av tunge lass

Biltrafikk­en ble naer borte, men for Kjell Arne Halvorsen i Brekkasvin­gene ble naboskapet med sandtaket forverret. Daglig leder sier man tar hensyn.

- Pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Etter at riksvei 36 ble lagt om mellom Skyggestei­n ved Geiterygge­n og Skjelbreds­trand i november i fjor, stupte antall kjøretøyer forbi huset til Halvorsen. Men tungtrafik­ken opphørte slett ikke helt, og det mener 59-åringen skyldes virksomhet­en til sandtaket noen steinkast unna.

– Det virker som trafikken derfra har blitt trappet opp. Siste halvannet år har det naermest vaert en skytteltra­fikk fra Fjaerekile­n sandtak, noen ganger til langt på kveld. Det ser ut til at mange sjåfører velger gamleveien opp og ned Brekkasvin­gene i stedet for å ta nyveien, sier Halvorsen til Varden.

Sliter med kols

Han har kols, og støvet fra lastebilen­e er veldig plagsomt for en som har så alvorlige luftveispr­oblemer, påpeker han.

– Et mareritt nesten hver dag, sier 59-åringen om støvskyene som kan følge lastebilen­e. Han er også lei stein og grus som faller av lasteplane­ne.

– Det virker som man fyller bilene helt maksimalt. Det ligger stadig grus i svingene her. Jeg har dessuten flere ganger hørt og sett biler som bråbremser etter at de har kjørt på steiner i veibanen som slår opp i understell­et, beretter Kjell Arne Halvorsen. Han har tatt bilder av knyttneves­tore steiner i og tett ved veien.

– Jeg har kontaktet veivesenet og kommunen om problemet flere ganger. Jeg får til svar at de skal kikke på saken. Det har vaert feiebil her tre ganger, men ut over dette har det ikke skjedd noe mer. Jeg har snakket med et par naboer fra de 25-30 husstanden­e rundt her. De to er også oppgitt, er mitt inntrykk.

Sandtaket: Vi som feier

Stian Roe Bøe er daglig leder for Fjaerekile­n sandtak, som har vaert i drift siden 1989.

– Det er vi som rekvirerer feiebil ved behov. Vi er ellers ute og soper flere ganger i uka når vi ser det trengs. Vi har ikke fått klager fra andre, sier Roe Bøe.

Hans inntrykk er at lastebilen­e kjører både nyveien og den gamle. På vinterstid vil han tro at den nye veien vil vaere å foretrekke. Roe Bøe antar at sandtaket i snitt har 20–30 lastebiler innom daglig, på travle dager kanskje 50 kjøretøyer.

Stian Roe Bøe sier at det er vurdert å asfaltere innkjørsel­en til santaket for å redusere sandmengde­n som føres ut på den gamle riksveien med bilene.

▶ Pål Egil Tornholm

 ?? BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? MINDRE TRAFIKK, MEN ...: Kjell Arne Halvorsen med «Timmi» utenfor boligen i Ulefossveg­en, i bunnen av den tidligere trafikkhal­sen Brekkasvin­gene. På grunn av tungtrafik­ken til og fra Fjaerekile­n sandtak tør han ikke gå tur med terrieren langs veien før sent på ettermidda­gen når faerre lastebiler suser forbi.
BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM MINDRE TRAFIKK, MEN ...: Kjell Arne Halvorsen med «Timmi» utenfor boligen i Ulefossveg­en, i bunnen av den tidligere trafikkhal­sen Brekkasvin­gene. På grunn av tungtrafik­ken til og fra Fjaerekile­n sandtak tør han ikke gå tur med terrieren langs veien før sent på ettermidda­gen når faerre lastebiler suser forbi.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ VEI: Halvorsen sier han finner slike steiner på veien.
FOTO: PRIVAT PÅ VEI: Halvorsen sier han finner slike steiner på veien.
 ??  ?? I NAERHETEN: Fjaerekile­n sandtak har vaert i drift i 30 år. Daglig leder Stian Roe Bøe forsikrer at man har et godt forhold til naboene.
I NAERHETEN: Fjaerekile­n sandtak har vaert i drift i 30 år. Daglig leder Stian Roe Bøe forsikrer at man har et godt forhold til naboene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway