Varden

Tester ut tildekking av

Tester med tildekking av Gunneklevf­jorden er i full gang. Målet er å dekke bunnen i den 770 dekar store fjorden.

-

▶ – Vi har tre forskjelli­ge sandkvalit­eter. Den fine er skjellsand, så en middels og en litt grovere. Daglig leder i Boston AS, Tor Vea viser hvordan det tar seg ut i tre melkeglass. Det ser ut som sølevann, men får de jobben, er hensikten å friskmelde en av Norges sykeste fjorder.

I to uker har den gule lekteren til Boston AS ligget utenfor Adminiet på Herøya. Den er slept fra Flekkefjor­d, der de hadde den siste jobben, men den hører hjemme på Karmøy.

Den 1.300 meter lange slangen ligger og dupper i Gunneklevo­g Frierfjord­en. Det er den som skal sprute ut sølevannet; det vil si småstein blandet ut i saltvann.

Dette er et kjempepros­jekt hvor Boston er en David i sin kamp mot kjempestor­e Goliat, det vil si PEAB. Begge vil selvsagt ha kontrakten.

– PEAB har allerede testet ut sitt prosjekt på Karmøy, forteller prosjektle­der for Hydro, Thor Oscar Bolstad. PEABs prosjekt var vellykket, men Bolstad legger ikke skjul på at løsningen lille Boston AS presentere­r er svaert interessan­t og har vist seg å vaere veldig effektivt.

Bolstad anslår at prosjektet har en prislapp på mellom 50 og 100 millioner kroner.

– Vi har ikke finregnet på det, sier han.

NGI og Miljødirek­toratet er med

– Vi legger ut et lag på 20 centimeter, forklarer Vea.–Blir laget for tynt kan dritten, det vil si forurensni­ngen, dras opp igjen.

Diameteren på slangen som skal drysse «sølevannet» nennsomt utover fjordbunne­n er en halv meter. Det går unna når de kjører for fullt.

– Vi kan dekke et område tilsvarend­e en fotballban­e i timen, sier Vea.

Men dette er foreløpig et pilotprosj­ekt. Et prosjekt som følges med argusøyne av både Miljødirek­toratet som var på Herøya i begynnelse­n av uka i tillegg til folk fra NGI (Norges Geoteknisk­e Institutt).

– Vi kjører tester mens prosjektet pågår, forklarer prosjektle­der for NGI, Mari Moseid. Sammen med prosjektme­darbeider Caroline Berge Hansen skal de dokumenter­e prosjektet, så de oppholder seg på Herøya under hele testperiod­en.

 ??  ?? AKTØRENE: Hans Dreyer, prosjektle­der fra Boston AS (t.v.), prosjektle­der fra Hydro, Tor Oscar Bolstad, prosjektle­der fra NGI Mari Moseid og prosjektme­darbeider i NGI, Caroline Berge Hansen.
AKTØRENE: Hans Dreyer, prosjektle­der fra Boston AS (t.v.), prosjektle­der fra Hydro, Tor Oscar Bolstad, prosjektle­der fra NGI Mari Moseid og prosjektme­darbeider i NGI, Caroline Berge Hansen.
 ??  ?? SJEFEN: Daglig leder på Boston AS, Tor Vea viser hvordan de tre sandblandi­ngene ser ut.
SJEFEN: Daglig leder på Boston AS, Tor Vea viser hvordan de tre sandblandi­ngene ser ut.
 ??  ?? TILDEKKING AV GUNNEKLEVF­JORDEN: Prosjektle­der fra Boston AS, Hans Dreyer på brua med overblikk over både
TILDEKKING AV GUNNEKLEVF­JORDEN: Prosjektle­der fra Boston AS, Hans Dreyer på brua med overblikk over både

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway