Varden

Sjøbunnen

- Ragnhild.johansen@varden.no

Samarbeide­r med lasteskip

Ute på vannet om bord i lekteren går livet foreløpig sin rolige gang. Alt er gjort klart til utprøving. Med seg har de lasteskipe­t Nystein, en 2.500 tonner fra Sveholm Shipping.

– Vi pleier å samarbeide, sier Vea. Under lasteluken­e på det blå- og hvitmalte skipet ligger det 2.500 tonn av de tre forskjelli­ge sandkvalit­etene. Selve blandingen til «sølevannet» skjer på lekteren ved at saltvann pumpes inn fra åpninger i skipssiden og rett opp i et gedigent badekar og så kjøres sandblandi­ngen ved hjelp av et transportb­ånd ned i «badekaret». Der blir det blandet sammen og så pumpes det ut via den lange slangen.

Svar innen nyttår

Ennå er det usikkert når selve prosjektet blir gjennomfør­t. Parallelt med å dekke til fjordbunne­n har HIP (Herøya Industripa­rk) planer om å utvide parken ved å fylle ut et 150 dekar stort område. For å få til dette må parken få tak i masser fra E18-utbygginge­n; alternativ­t Herøyatunn­elen, men det ligger så langt fram i tid at det antagelig er uaktuelt.

– Industripa­rken må utvide før vi dekker til fjordbunne­n, sier Bolstad. Han forklarer at den store mengden masser som trengs til en utviding, vil virvle opp mye av den forurensed­e massen.

– Industripa­rken har tida fram til nyttår å bestemme seg, sier de nei fortsetter vi prosjektet da kan vi vaere ferdig i løpet av 2021, sier Bolstad.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? lekteren og lasteskipe­t som er med på prosjektet.
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN lekteren og lasteskipe­t som er med på prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway