Varden

Lett å gjøre en forskjell

- Jenny Skagestad rådgiver for storby og transport, Miljøstift­elsen ZERO

9. september var det kommuneval­g. Alvoret i klimakrise­n griper om seg. Engasjemen­tet gir seg utslag i klimastrei­k og klimabrøl. Men fortsatt spør mange: hva kan jeg egentlig gjøre? Hva kan mitt lokalsamfu­nn gjøre? Svaret er enklere enn du tror.

INorge rammes mange av stadig mer skremmende og kostbare stormer, flommer, jordras, tørke og branner. Men det viktigste som har skjedd siden forrige valg er at vi har fått flere klimaløsni­nger som innbyggere, nabolag, naeringsli­v og kommuner har begynt å ta i bruk. Teknologiu­tviklingen har gitt oss blant annet flere elbilmodel­ler, billigere solceller, plusshus, og elektriske busser, ferjer, renovasjon­sbiler, varebiler og gravemaski­ner som kan kutte store mengder fossilt drivstoff og utslipp.

Kommunen er den naermeste offentlige instans i dagliglive­t til innbyggere, naeringsli­v og sivilsamfu­nn – og dermed den som vet mest om hva lokalsamfu­nnet trenger og hvordan det kan gjøre størst forskjell i klimakampe­n. Når nye kommunesty­rer skal ta fatt på klimaarbei­det etter valget, kan de bruke denne sjekkliste­n for klimatilta­k. Her er noen eksempler:

Kanduta utslippsfr­i buss, bane og ferje der du bor? Fylkene må følge det nasjonale målet om at all kollektivt­rafikk skal vaere tilnaermet utslippsfr­i innen 2025. Har du lademuligh­et for elbil hjemme, på jobb, på ferieturen? Noen kommuner støtter lading i borettslag, og regjeringe­n har lovt en nasjonal støtteordn­ing. Det kan bygges flere hurtiglade­re i distrikten­e for både lokal kjøring, gjennomgan­gstrafikk og turisme.

Trengs det flere ladestasjo­ner for at arbeidspla­ssen din skal kunne bruke elvarebil og bestille utslippsfr­i levering av varer og tjenester? Kommunen kan samarbeide med bedrifter om lading og prioritere parkerings­plasser for utslippfri vareleveri­ng. Kan du bestille utslippsfr­i taxi? Fylkene kan stille miljøkrav til alle taxiløyver, og kommunen kan bruke skiltmyndi­gheten til å prioritere eltaxi på holdeplass­er. Er det trygt å sykle der du bor? Kommunen kan bygge trygge sykkelveie­r og sykkelpark­ering på kollektivk­nutepunkte­r, skoler osv.

Kan du sette opp solceller på taket og kanskje bli plusskunde i energisels­kapet? Kommunen kan gi informasjo­n og tilrettele­gge. Kan du sortere alt avfallet hjemme og på jobb? Det kommunale avfallssel­skapet kan tilrettele­gge for økt ombruk, kildesorte­ring og materialgj­envinning, og utrede karbonfang­st og -lagring på avfallsfor­brenningen.

Stiller kommunen klimakrav til alle sine innkjøp slik at de grønneste bedriftene vinner anbudene og kan skape flere arbeidspla­sser? Om alle enkeltpers­oner og kommuner etterspør utslippsfr­ie varer og tjenester styrker vi bedriftene som lager klimaløsni­ngene, bidrar til å omstille fra fossile drivstoff til fornybare teknologie­r, og vi kutter CO2-utslipp globalt og eksos i naermiljøe­t vårt.

Norge har gjennom etterspørs­el etter elferger bygget et tidligmark­ed for dette, som i sin tur styrker vårt maritime naeringsli­v, som igjen kan selge teknologie­n globalt. Kan vi få til det samme for elgravemas­kiner? Elsøppelbi­ler? Smarte ladeløsnin­ger? For det er så enkelt som at lokal innsats og etterspørs­el kan gi globale ringvirkni­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway