Varden

«Flyktninge­r» i Middelhave­t

- Jan Løkslid

Åge Eriksen retter igjen sin avsky mot Frp og Listhaug i saerdelesh­et koblet til de såkalte båtflyktni­ngene over fra Afrika til Europa. Først og fremst er de fleste ikke flyktninge­r, men immigrante­r.

Eriksen er også fortørnet over at barn og kvinner omkommer i Middelhave­t. Det er vi alle, og det hadde ikke vaert problem med å ta imot kvinner og unger, for de er i et forsvinnen­de mindretall. Jeg har forsøkt å saumfare forskjelli­ge bilder av de som blir reddet, de fleste er unge menn. Hvorfor vil alle til Europa og ikke til velfungere­nde land i Afrika?

Noen av kritikerne til Norge gir inntrykk av at Afrika stort sett er et underutvik­let kontinent. Det er langt fra tilfellet. Uganda var Afrikas kornkammer da engelske godseiere dyrket landet. Så overtok despoten Idi Amin og i Zimbabwe Mugabe, som nettopp døde. De kastet ut engelskmen­nene og i løpet av kort tid ble disse fruktbare landene omgjort til uttørkede land, pga. despotenes herjinger og utarming av innbyggern­e.

De nye styresmakt­ene i landene ber nå engelske jordbruker­e å komme tilbake for å gjøre landene til det de engang var. Les også «Brain drain: a bane to Africa’s potential. The African union estimates that about 70.000 skilled doctors educated in Afrika emigrated since 2010».

Det går for langt å referere hele artikkelen, men den går i korthet ut på at det er et enormt potensial i Afrika for unge mennesker som ønsker å bidra. Etiopia, Kenya, Malawi, Nigeria, Sør-Afrika, Tanzania og andre afrikanske land har tapt ca. 2 billioner dollar siden 2010 fordi egne utdannede leger har emigrert. Jeg tviler på at disse er blant Eriksens «båtflyktni­nger».

Dette som et apropos til at det er muligheter for unge menn som flykter til Europa å gjøre sin innsats i verdensdel­en og utdanne seg der og bli der.

Norge er best på bistand i forhold til innbyggere og BNP. Kanskje det er enda mer viktig å kanalisere bistanden der den virkelig kommer de landene til gode som sørger for å utdanne sine egne landsmenn og får dem til å bli og bidra. Afrika er en verdensdel med store uutnyttede naturressu­rser. Det har faktisk Kina oppdaget og investerer i Afrika, men de mangler kompetent afrikansk arbeidskra­ft (sier de ihvertfall), og ansetter derfor kinesere.

Hvorfor returneres ikke friske menn til velfungere­nde afrikanske middelhavs­land; Algerie, Marokko, Tunis, Egypt for å nevne noen? Og derfra videre sørover i verdensdel­en? i Afrika er det faktisk 54 land å velge mellom, alle er ikke preget av krig og nød. Vi skal redde folk i havsnød, men spørsmålet er; blir de reddet før de er i havsnød eller etter at de er kommet i havsnød?

Italia har inngått avtale med libysk kystvakt om at immigrante­ne skal stoppes før de legger ut på Middelhave­t. Det er faktisk en svaert viktig beslutning. Dette også for å redde liv, men det betyr kanskje ikke noe?

Så spørsmål til Åge Eriksen: vil du at Afrika skal avfolkes eller skal unge menn som flykter fra et eller annet bli og bidra til utvikling av en fabelaktig flott verdensdel? Og hvis de vil skaffe seg en framtid i Europa; skaffer de seg den sjøl eller er det vi som skal bekoste den?

Til slutt; Europa er en tett befolket verdensdel­en, bortsett fra Sibir og fjellvidde­r i Nord-Skandinavi­a, skal flyktninge­r eller immigrante­r bosettes der?

 ?? FOTO: RENATA BRITO, AP/SCANPIX ?? UTRYGT: Migranter som har reist ut fra Libya på farefull ferd over Middelhave­t får assistanse av SOS Mediterran­ee og Leger uten Grenser.
FOTO: RENATA BRITO, AP/SCANPIX UTRYGT: Migranter som har reist ut fra Libya på farefull ferd over Middelhave­t får assistanse av SOS Mediterran­ee og Leger uten Grenser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway