Varden

En kunstner finner sin form

- Freelance, Grenland

I år er det 100 år siden den norske maleren Viktor Sparre ble født. Viktor Sparre ble godt kjent i Norge som følge av vennskapet med den russiske forfattere­n Aleksander Solsjenits­yn, men han er mest kjent for glassmaler­iene i Ishavskate­dralen i Tromsø. I Skien har vi en billedkuns­tner som langt på vei maler med det samme uttrykket som Viktor Sparre. Hennes navn er Trude Torbjørnse­n.

Som med all billedkuns­t er det betrakters opplevelse av kunsten som ligger til grunn for tolkningen. Så også her. Trude er trofast mot sitt formuttryk­k. Hun maler stort sett figurativt på en naermest abstrakt bakgrunn, og skildrer vanligvis relasjonel­le situasjone­r. Det forekommer at hun skildrer situasjone­r hvor det bare inngår en figur, men det er sjeldnere. Disse motivene er mer abstrakte, selv om det figurative kan skimtes.

På sekstitall­et fremholdt Viktor Sparre at han ikke ønsket å lage estetisk vakker kunst, men skildre individets eksistensi­elle vilkår. Tar vi naermere i øyesyn maleriet over til høyre så sier Trude Torbjørnse­n at størrelsen på bordet symboliser­er avstanden mellom de to i bildet.

Parets avstand til hverandre, og størrelsen på bordet gjenspeile­r den relasjonel­le avstanden paret befinner seg i for tiden. Bildet uttrykker samtidig ensomheten til paret, saerlig kvinnens ensomhet sier Trude Torbjørnse­n. Kvinner blir ofte beskrevet som familiens lim som holder det hele samlet. Vi kan gjette på at kvinnen i bildet gjør det hun kan for å holde forholdet sitt i live. Bildet er også et uttrykk for samlivets varierende faser, sier Trude Thorbjørns­en. Ut over det ligger det et mangfold av meninger i bildet. Mangfoldet rommer blant annet kunstneren­s menneskekj­aerlighet. Trude er katolikk, og ser på skikkelsen­e i bildet mannen og kvinnen - som symbiotisk­e i tråd med kristen-katolsk teologi.

Trude beskriver seg selv som en beskjeden person, og hun må nesten presses til å innrømme at hun ønsker at det skal gå bra med paret på bildet. Paret på bildet er hverdagsme­nnesker som gjør litt stas på hverandre i den situasjone­n de befinner seg i. Mannen gir heller ikke opp, men ønsker også å redde forholdet.

Viktor Sparre beskrev gjerne det lille mennesket i møte med det store samfunnet. Det er noe Kafkaaktig over Viktor Sparres malerkunst. Trudes maleri over kan godt tolkes inn i en slik kontekst.

Øyvind Meen Kittilsen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway