Varden

Endrer ikke planene

Hans Petter Mathisen har aldri gjort det bedre på NM i orienterin­g enn sist lørdag, men det får ikke porsgrunns­mannen til å endre på planene.

-

▶ Faktisk sprang Mathisen i mål på mellomdist­ansen med den nederste delen av armene halvt hevet og et smil rundt munnen. Han var så fornøyd, og det endte med delt femteplass på mellomdist­ansen under NM-uka.

– Jeg er tidligere blitt nummer fem på natt-NM og seks på ultralang-NM, men det kan ikke sammenlign­es med dette, smiler Hans Petter.

Sesongens viktigste

I løpet av orienterin­gs-året er det mange NM. Neste helg er det klart for nyvinninge­n knock out-sprint. I midten av neste måned er det natt. I vår var det ultralang og sprint.

Så det er mange muligheter til å delta på NM, men NM-uka er størst. På den er gjerne alle de beste med.

Kun 13 sekunder skilte opp til ei medalje. Underveis hadde han en feil som kostet anslagsvis 45 sekunder.

Neste steg

Mathisen springer i Fredriksta­ds klaer. I fire år fram til august i år var telemarkin­gen trener på deltid samtidig som han jobbet hardt for å nå helt til topps. Om det er blitt mange prestasjon­er, har ikke Mathisen kommet helt opp.

– Jeg gir meg om en måned. – Du vil ikke revurdere det etter den fine NM-prestasjon­en på Tjøme lørdag?

– Nei, nå må jeg få meg en utdanning og komme i jobb. Jeg har ikke råd til å satse lenger.

Han er igjen student i Trondheim. Tre års studier venter. Kjaeresten Ingrid Gulbrandse­nm som er fra Asker, har igjen ett år med studier i trønder-hovedstade­n.

Det aller største

Når Mathisen skal trekke fram det største i løpet av toppidrett­stiden, trekker han fram to stafett-prestasjon­er.

Setter høyest

– At jeg har vaert først til veksling på en etappe på både Jukola og Tiomila setter jeg aller høyest, sier han.

Det var i juni i år han kom først på Jukola. Noen timer tidligere opplevde han som trener at Fredriksta­ds damelag var best blant de 1692 damelagene.

I Trondheim hvor han også har studert tidligere, vil igjen NTNUI bli hans lag. Han vil neppe kutte helt ut orienterin­gen. Det er ikke slikt som gjøres i Mathisen-familien.

– En breddeklub­b

Bø OL hadde akkurat som i fjor to lag på NM-stafetten. – Vi bruker å satse på KM stafett og NM stafett, sier sportslig leder Dag Steinar Ragvin.

Om stafettene fenger, var det kun femte gang at Bø OL hadde to herre-stafettlag på NM. De fleste er ganske garvete og har et firetall først i sifferet for antall levde år. De to yngste på lagene er i 20-årene. Førstelage­t kom på 54. plass.

– Selv om flere av oss har vaert yngre og i bedre form, er det fortsatt moro med NM-stafett, sier Ragvin.

Hjemme er det gjerne 40–50 deltakere på treningslø­pene.

– Stolpejakt og turoriente­ring er også populaert. Orienterin­gen har endret seg på noen tiår. Tidligere var det å konkurrere i helgene viktig. Nå er drivkrafte­n for de flest mosjon og rekreasjon. – Vi er blitt en grasrotklu­bb.

▶ Erik Borg

 ?? ALLE FOTO: ERIK BORG ?? GIR SEG: Hans Petter Mathisen har aldri gjort det bedre i NM, men gir seg likevel.
ALLE FOTO: ERIK BORG GIR SEG: Hans Petter Mathisen har aldri gjort det bedre i NM, men gir seg likevel.
 ??  ?? POL: I midten står Dag Ausen. Foran f.v. Runar Torpe Lien, Magne W. Mathisen, Thore Kornmo og Rasmus Mathisen. Bak: Halvard Kornmo. Magnus Aarhus Kinn, Alexander Repstad Storemyr og Håkon Kornmo.
POL: I midten står Dag Ausen. Foran f.v. Runar Torpe Lien, Magne W. Mathisen, Thore Kornmo og Rasmus Mathisen. Bak: Halvard Kornmo. Magnus Aarhus Kinn, Alexander Repstad Storemyr og Håkon Kornmo.
 ??  ?? BØ: Foran f.v.: Lars Steinar Hefre, Dag Steinar Ragvin og Eivind Romberg Kvaale. Bak: Eivind Frode Rind e og Steinar Lande.
BØ: Foran f.v.: Lars Steinar Hefre, Dag Steinar Ragvin og Eivind Romberg Kvaale. Bak: Eivind Frode Rind e og Steinar Lande.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway