Varden

Faerre studenter drar ut i verden

I fjor tok 24.083 norske studenter hele eller deler av utdannelse­n sin i utlandet – 864 faerre enn året før, ifølge ferske tall fra Lånekassen.

-

▶ – Etter å ha sett en jevn stigning i antall norske studenter i utlandet over flere år, ser vi nå en nedgang. For gradsstudi­er er det fjerde året antallet går ned, mens det for delstudier har vaert ganske stabilt fram til det siste året, sier administre­rende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen.

15.941 studenter mottok støtte til å ta en hel grad utenlands, mens de resterende 8.142 fikk støtte til å ta deler av utdannelse­n i utlandet, via sitt norske laerested.

– Vi oppfordrer studentene til å orientere seg bredt. Det er mange spennende land å studere i, og det er mulig å få støtte til å laere seg språket før du starter på selve utdanninge­n. Et utveksling­sopphold som en del av en norsk grad, kan vaere et godt alternativ til å ta hele graden ute, sier Funnemark.

Storbritan­nia er favoritten

Storbritan­nia topper listen som norske studenters favoritt. I undervisni­ngsåret 2018–2019 mottok hele 4.059 studenter støtte til å ta hele sin utdannelse i Storbritan­nia. Landet er imidlertid også der andelen norske studenter går mest ned.

Også Danmark, USA, Polen og Ungarn tiltrekker seg mange norske studenter. Australia er det mest populaere landet for delstudium. 1.184 studenter tok turen «down under» i fjor, noe som er flere enn det foregående året.

Studiet som er mest populaert, er medisinstu­dier. 3.097 studenter mottok i fjor støtte til gradsstudi­um i medisin. Fag som psykologi, ingeniørfa­g, kunstfag og veterinaer­medisin topper også listen.

Flest kvinnelige studenter

61 prosent av dem som tok et gradsstudi­um i utlandet i fjor, var kvinner, mens 39 prosent var menn. Kvinneande­len er høyest på veterinaer­studier, med 90 prosent, og lavest på ITfag – 29 prosent.

Det er viktig å skaffe seg internasjo­nal erfaring, understrek­er forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).

– Vi ønsker at flere studenter skal dra på utveksling i løpet av studiet. Med polariseri­ng og proteksjon­isme på fremmarsj så er det viktigere enn noen gang at unge mennesker drar ut og blir kjent med nye kulturer, nye språk og nye mennesker. Vi har også en av de beste studiefina­nsieringen­e i verden, sier Nybø.

▶ Fredrik Moen Gabrielsen, NTB

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: FRANK MAY / NTB SCANPIX ?? GÅR NED: Antallet nordmenn som studerer i utlandet går ned. Av dem som reiser ut, drar flest til Storbritan­nia.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: FRANK MAY / NTB SCANPIX GÅR NED: Antallet nordmenn som studerer i utlandet går ned. Av dem som reiser ut, drar flest til Storbritan­nia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway