Varden

En trivelig kveld med fascisten

Det er noen titler en ikke har sett for seg at en skal skrive, men oppsetning­en «Min venn fascisten» er nettopp en trivelig kveld på teateret.

-

Høstens storsatsin­g ved Teater Ibsen er en satirisk musikal.

Seks venner og familie er samlet i skjaergård­en en sommerkvel­d. Der balanserer de mellom å like og tåle hverandre. der forakten over å framstå som den latterlige middelklas­sen er det som forener dem mest. Så ut av det blå, dukker Fridolf (Lars Lillo-Stenberg) opp, i full naziunifor­m.

Det viser seg at det utelukkend­e er symbolene Fridolf har til felles med morfarens nazisme, og som en Mr. Chance starter de en reise for å finne demokratie­ts ånd.

Politisk satire

«I kveld skal vi alle få passet vårt skriven på», skriver teatersjef Thomas Bye i programmet og ønsker velkommen til en «herleg politisk ukorrekt framsyning».

Stykket har premiere samme uke som valget, og samme uke som en ung mann fra Baerum gjør nazihilsen i en norsk rettssal. Aktualitet­en til stykket er ikke blitt mindre, etter at det første gang ble spilt i Malmö i 2012.

Hele forestilli­ngen er basert på sanger, med varierende grad av sjokkeffek­ter – som jeg er glad jeg ikke har kreft, en Taliban kan også gråte og at det er på tide med trekkspill­musikk.

Det er selvfølgel­ig spesielt å høre kommentarf­eltets hat for personer sunget i en sukkersøt melodi og det kan vaere virkningsf­ullt med skiftene fra «gi faen i politikken» til den ironiske «herleg med politikk».

Lystig kveld

Presentasj­onen av partiene minner langt mer om et revynummer, enn i en tradisjon med satiren i «South Park» eller «Team America», som regissør Arvid Ones og koreograf Hilde Sol Erdal mener stykket slekter på.

Jeg er usikker på om satiren i stykket faktisk er ubehagelig nok til at latteren får selskap av nok uro hos publikum. Middelklas­sen begynner å bli godt vant med sjokkterap­i, må vite.

Men det er en lystig kveld på teateret, i selskap med gode skuespille­re og sangere. De fleste er på scenen hele forestilli­ngen, som trolig kan sammenlikn­es med 10.000 meter, som gjengen skal gjøre fram til midten av desember.

Lars Lillo-Stenberg debuterer som skuespille­r, og takk til Teater Ibsen som klarte å overtale han til å ta rollen.

Karoline Krüger er stødig i musikalfor­men, og skinner i den nostalgisk­e visen «Eg sit. her og ser livet gå» (selv om jeg ikke helt forstår hvorfor sangen er med i stykket, annet enn at den er fin).

Resten av skuespille­rstaben, som er hentet inn for denne forestilli­ngen, bidrar også med på å gjøre dette til en helstøpt forestilli­ng, og en lystig kveld for middelklas­sen på teater.

Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? LYSTIG: Min venn Fascisten gir publikum en trivelig kveld på teateret.
FOTO: DAG JENSSEN LYSTIG: Min venn Fascisten gir publikum en trivelig kveld på teateret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway