Varden

Presentert­e jakten på mineraler

– Det er mange skjaer i sjøen før vi eventuelt kan starte utvinning av mineraler, presiserte konsernsje­fen i Norsk Mineral AS.

- ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Rundt 60 personer møtte da konsernsje­f Trond Stabekk og geolog Trond Watne fra Norsk Mineral AS kom til Ulefoss for å fortelle om gruvedrift­splanene.

Aktører med interesser i Fensfeltet har anslått at området kan inneholde ulike metaller med verdier for flere hundre milliarder kroner.

Metallene brukes i mobiltelef­oner, elbiler, vindmøller og annen moderne teknologi.

Folkemøte

Tirsdag hadde konsernsje­fen i Norsk Mineral AS, Trond Stabekk, invitert seg til et folkemøte på Ulefoss tirsdag kveld.

– Vi ønsker at den prosessen vi nå starter skal vaere transparen­t, og at vi kanskje demper noe av forventnin­gene lokalt, sier Stabekk. Norsk Mineral AS inngikk i vår en avtale med Telemark fylkeskomm­une om lete etter sjeldne jordarts metaller på Fensfeltet i Ulefoss.

Avtalen har en verdi på 5,5 millioner kroner, om det blir kommersiel­l utvinning av mineralene etter undersøkel­sene.

Norsk Mineral AS betaler én million kroner for retten til å gjennomfør­e undersøkel­sene.

– Tar høyde for utvinning

Nome kommune har startet arbeidet med en arealplan for å sikre at det blir ikke startet tiltak i området ved Fensfeltet som vil hindre uttak av mineraler i framtiden.

– Det krever ikke at det blir hentet ut mineraler, men at vi får på plass en hensyns-sone, heller ikke at det blir umulig å bygge ut eller bygge garasje i området, forklarte plan og utviklings rådgiver Kirsti Ar vesen Nesheim til de rundt 60 frammøtte til folkemøtet i Nome kino.

Stabekk presentert­e flere av gruveprosj­ektene familiebed­riften har i dag rundt om i verden, blant annet på Brønnøy.

– Det er likevel en lang vei å gå før en kan slå fast om forekomste­n er teknisk-økonomisk drivverdig, presiserte geolog Trond Watne i Norsk Mineral.

H anviser ti lat selskapet ønsker å avgjøre hvorstorfo­rekomsten av sjeldne jordart s elementer( RE E) e ri området, som i dag brukes blant annet i elbiler og mobiltelef­oner.

Watne sier det vil ta ett år før selskapet vil kunne stanse fysiske kjernebori­ng i området.

Det vil minst ta tre til sju år før selskapet vil starte gruvedrift, en drift som bare vil vaere under bakken.

– Egentlig har vi et 100-årsperspek­tiv, og det vet jeg at børsfolk har liten sans for, smilte Stabekk.

Radioaktiv thorium

En utfordring med gruvedrift i Fensfeltet, er den store forekomste­n av det radioaktiv­e thorium.

– Det vil med stor sannsynlig­het kreve at vi trenger et deponi på sikt, som ingen egentlig ønsker i sin bakgård. Vi skal i alle fall følge de retningsli­njer som er knyttet til dette, sa Wold til publikum på folkemøtet.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: SINDRE OMENÅS ?? FOLKEMØTE: Rundt 60 interesser­te møtte da Norsk Mineral presentert­e sine planer om mulig gruvedrift på Fensfeltet.
ALLE FOTO: SINDRE OMENÅS FOLKEMØTE: Rundt 60 interesser­te møtte da Norsk Mineral presentert­e sine planer om mulig gruvedrift på Fensfeltet.
 ??  ?? HENSYN-SONE: Plan og utviklings­rådgiver Kirsti Arvesen Nesheim sier det er er mulig å bygge ut hus i området, selv om det legges til rette for gruvedrift.
HENSYN-SONE: Plan og utviklings­rådgiver Kirsti Arvesen Nesheim sier det er er mulig å bygge ut hus i området, selv om det legges til rette for gruvedrift.
 ??  ?? MØTE: Konsernsje­f Trond Stabekk i familiebed­riften Norsk Mineral AS sier det er lang vei før det blir gruvedrift i Ulefoss.
MØTE: Konsernsje­f Trond Stabekk i familiebed­riften Norsk Mineral AS sier det er lang vei før det blir gruvedrift i Ulefoss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway