Varden

Teater på kirkgården

Det er et halsbrekke­nde prosjekt å fortelle byens historie fra kirkegårde­n. Grenland Friteaters «La ankeret falle – jeg er i havn» kommer ned på beina.

- Ragnhild Johansen ▶ ragnhild.johansen@varden.no

Et Stedsans hvor stedet er felles, men menneskesk­jebnene trekker handlingen framover er utvilsomt spennende teater. Som i alle Stedsans-forestilli­nger, er det små tablåer som spilles ved hvert stoppested. Denne gangen er det graver publikum benkes rundt, og så en liten fløyte som trekker publikum videre.

En rød tråd spilles av en liten kardinal kledd i blodrød pavehatt og blonder. Så fullstendi­g på snei, for hva gjør en høytståend­e katolsk prelat innimellom protestant­iske gravstøtte­r? Den lille vrien lager noen ubetalelig­e morsomme episoder hvor Guandaline Sagliocco spiller ut hele sitt vittige repertoar.

Tragiske skjebner

Ellers blir vi presentert for dramatiske skjebner. Som kaptein Ole Engelstad som skulle vaert med Roald Amundsen til nordpolen som hans nestkomman­derende. I stedet døde han bare 33 år gammel og er gravlagt ved en av de største støttene på Østre Porsgrunn kirkegård. Tobias Vik og Svend Erichsen leverer et praktfullt teater.

Så videre forbi den gale kardinalen, og der i et veikryss sitter Bård Henrik Bosrup og spiller Bach på sin cello. Vakkert.

Lenger opp i skråningen finner vi graver til dem som døde på grunn av jobb i industrien. Også nonnene våre da, som kom hit etter alle de katolske porselensa­rbeiderne, og selvsagt historien om alle dem som fikk en våt grav, men aldri et gravsted på kirkegårde­n.

Fra havet og inn i kirken

Det er hav av historier å ta av, og naturlig nok bare en håndfull vi blir servert. Med oss på ferden har vi et Omvandrend­e Orkester ledet av Guttorm Guttormsen, men selvsagt er også Frelsesarm­een med. Graverne med «to be or not to be» – praktfullt av Gunn Inger Aareskiold og Lena Barth Aarstad.

Det bobler av kulturakti­viteter i Porsgrunn. Både danselinja og den visuelle linja ved Kulturskol­en har fått plass.

Klovner, Moses, familien Reynholds og en utrolig historie om skipsfører Funnemark, og så til sist inn i den nye kirken hvor en blå tone avslutter det hele.

Det var en fin vandring til ettertanke.

 ??  ??
 ??  ?? SISTE STOPP: Vandringen ender i kirken der Linea Bergstrøm synger sammen med mannskoret For Anledninge­n.
SISTE STOPP: Vandringen ender i kirken der Linea Bergstrøm synger sammen med mannskoret For Anledninge­n.
 ??  ?? DEN VESLE KARDINALEN: Ingen er vel vittigere og gaernere enn Guandaline Sagliocco.
DEN VESLE KARDINALEN: Ingen er vel vittigere og gaernere enn Guandaline Sagliocco.
 ??  ?? OLE ENGELSTAD: Marinakapt­ein Ole Engelstad i Svend Erichsens skikkelse på ryggen til marineløyt­nant Einar Sem-Jacobs
OLE ENGELSTAD: Marinakapt­ein Ole Engelstad i Svend Erichsens skikkelse på ryggen til marineløyt­nant Einar Sem-Jacobs
 ??  ?? REIM: Svend Erichsen som Christian J. Reim på sykkel i USA.
REIM: Svend Erichsen som Christian J. Reim på sykkel i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway