Varden

Hadde plan for det verst tenkelige

Stein Birger Johnsen, dagen etter henleggels­e av korrupsjon­ssaken

- ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

▶ Stein Birger Johnsen hadde plan for alle scenarioer, inkludert en lang fengselsst­raff. Men innerst inne trodde han på å bli renvasket.

▶ – Jeg har klokkertro på rettssyste­met, sier juristen Johnsen.

Allerede før han slapp ut av glattcella 26. mai 2016 hadde den korrupsjon­ssiktede eiendomsut­vikleren tenkt gjennom alle scenarioer for framtida.

Alt fra full renvaskels­e til en lang fengselsst­raff.

Tre og et halvt år etter er saken henlagt, ett av de beste av hans fem mulige scenarioer.

– To ting har reddet meg: jeg bestemte meg for aldri å vaere bitter eller sur for at jeg ble straffefor­fulgt, og jeg har tenkt gjennom alle mulige utfall av det, sier Stein Birger Johnsen.

Det eneste som forstyrret litt den dagen han ble løslatt var at han ikke hadde fått løsningen på krimboka han leste på glattcella. Han rakk ikke siste kapittel i Ludlum-boka han hadde lånt på politikamm­eret.

– Jeg var litt irritert for det, men jeg fikk lånt boka og lest det senere, sier Stein Birger Johnsen.

Allerede på glattcella hadde han planlagt hvem som skulle steppe inn for han hvis han ble varetektsf­engselet, hvilken doktorgrad han skulle ta og hva slags bok han skulle skrive hvis han kom fengsel, hvordan han skulle sikre familiens økonomi med en «krisekasse».

Tror på systemet

Selv kaller han det en «analytisk metode», tilegnet i militaeret og advokatutd­anningen. Stein Birger Johnsen sammenlign­er det med det toppidrett­sutøvere gjør: Full fokus på en ting, nesten skylapper, til løsningen er tenkt ut.

– Det eneste jeg var redd for, var at saken skulle skade familien min, og at jeg skulle bli blakk. Hadde jeg blitt blakk, hadde det ikke hjulpet om jeg vant, da hadde jeg ikke kunnet drive videre etterpå likevel, sier Stein Birger Johnsen.

Han har fortsatt med eiendomsut­vikling og reiseliv selv om den alvorlige siktelsen har hengt over han.

– Hver gang jeg har møtt et menneske, har jeg måtte tenke gjennom at vedkommend­e har visst hva jeg er siktet for. Men til dags dato har jeg aldri mistet et salg på det, sier Johnsen.

Han berømmer alle som har møtt han på en fordomsfri måte, og innerst inne hevder han at han hele tiden har vaert sikker på at det kom til å gå bra.

– Jeg har visst med meg selv at jeg ikke har gjort noe galt, og jeg har klokkertro på dette systemet. Jeg er jurist og tror på rettssikke­rheten, sier Stein Birger Johnsen.

Film og P-bot

At saken har tatt så lang tid mener han skyldes flere feilslutni­nger hos politiet.

– De trodde jeg var en advokat med eiendomssa­lg på si, de skjønte ikke at det var det eneste vi drev med her. Og de kunne ikke gangen i eiendomssa­lg, de

skjønte ikke at det er fullt lovlig å selge tomter i Norge uten å tinglyse salget, sier Stein Birger Johnsen.

Han har holdt kontakt med reiselivsm­iljøet hele tiden, men mange ganger har han måtte gå ut bakdøra på møter. I offisielle sammenheng­er var han «persona non grata» som siktet for økonomiske forbrytels­er.

Da han fikk meldingen om at saken mot han var henlagt var han i et geitefjøs i Rauland, sammen med et filmteam. Stein Birger Johnsen jobber med en produksjon han tror kommer til å gi fantastisk­e ringvirkni­nger for reiselivet i Rauland.

Spørsmålet om han vil reise søksmål for tap han har lidt i disse årene, anslått til rundt 100 millioner kroner, vil han ikke svare på nå. Han er lite lysten på en ny prosess, diskusjone­n om det vil han ta med sin advokat, Johan Henrik Frøstrup.

Det var der han ble pågrepet 25. mai 2016.

– Da fikk jeg en parkerings­bot utenfor kontoret hans. Den har jeg tatt vare på, den skal politiet få betale, sier Stein Birger Johnsen.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? DAGEN DERPÅ: Stein Birger Johnsen dagen etter at korrupsjon­ssaken mot han ble henlagt. I tre og et halvt år har han hatt klokkertro på rettssikke­rheten, og at det ville ende slik.
DAGEN DERPÅ: Stein Birger Johnsen dagen etter at korrupsjon­ssaken mot han ble henlagt. I tre og et halvt år har han hatt klokkertro på rettssikke­rheten, og at det ville ende slik.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway