Varden

Kastet ut Senterpart­iet

-

▶ Senterpart­iet har gjort et svaert godt valg i Telemark og har sikret seg både makt og posisjoner de neste fire årene. Det var ikke uventet at partiet kom til å gjøre det godt, men det er overrasken­de at tilbakegan­gen skulle bli så stor i Tinn kommune. Nå må Bjørn Sverre Birkeland (Sp) gå av som ordfører etter at medlemsmøt­et i Tinn Arbeiderpa­rti endte opp med å samarbeide med Høyre framfor Senterpart­iet. Det betyr at Steinar Bergsland (H) blir ny ordfører.

▶ Ved forrige valg fosset Senterpart­iet fram på et folkeopprø­r etter at Rjukan sykehus ble vedtatt nedlagt. Partiet innkassert­e stemmer på bekostning av nesten alle andre partier, og fikk stor velgeropps­lutning. Ap gikk mest tilbake, mens både Frp og Høyre også gjorde dårlige valg. Ved dette valget gikk Senterpart­iet tilbake (-13,5 pp) og nå er det altså Høyre og Arbeiderpa­rtiet som overtar styringen med FrP som valgteknis­k støttepart­i.

▶ – Protester lever ikke evig, sier avtroppend­e ordfører Bjørn Sverre Birkeland og viser til det forrige valget der sykehussak­en ble avgjørende. Birkland sa til Varden rett etter valget at han var klar for å diskutere samarbeid med både borgerlig og sosialisti­sk side. Slik gikk det altså ikke da Høyre og Arbeiderpa­rtiet fant sammen.

▶ Det er likevel veldig spesielt å se at leder Vidar Stang og Tinn Ap faktisk hadde bestemt seg før valget for at Tinn skulle ha ny ordfører og begrunner det blant annet med at «Birkeland har kjørt sitt eget løp.» Valget for fire år siden var et politisk jordskjelv i Tinn, nå skal det bli spennende å se om velgerne reagerer på at de gamle erkefiende­ne Høyre og Arbeiderpa­rtiet inngår samarbeid.

 ??  ?? Eirik Haugen Nyhetsreda­ktør
Eirik Haugen Nyhetsreda­ktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway