Varden

Hyttestrid i retten

Hytteeiere står mot utbyggere på Vierli. Sentralt i saken står en klausul i en kjøpekontr­akt.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Onsdag og torsdag møter hytteeiern­e Ingrid Nistad Edborg og Øyvind Nistad i Vest-Telemark tingrett. Det samme gjør Vierli Eigedom AS som er stevnet inn av de to søsknene. Bakgrunnen er fortetting­en det legges til rette for i hyttefelte­t der Nistad Edborg og Nistad har en fritidseie­ndom som har vaert i familiens eie siden 1965.

Nok er nok for hytteeiern­e

Søsknene aksepterer ikke at det legges ut en tomt kloss ved deres egen eiendom og viser til en klausul i kjøpekontr­akten de sitter på.

– Klausulen sier at det ikke skal selges eller bortleies hytter i området. Det er forståelse­n av denne klausulen som skal opp for retten, sier prosessful­lmektig for Ingrid Nistad Edborg og Øyvind Nista, advokat Bjørn Dyrland, i en kommentar. Han viser til at fortetting er et tema som har skapt diskusjon over tid.

– Men det er først nå dette har kommet så tett på mine klienter at de ser seg nødt til å si at nok er nok, opplyser advokaten.

– Konflikten er rimelig fastlåst når det ender i rettsappar­atet?

– Ja, det er jo det. Men hvor lenge skal man tillate seg å bli puffet og puffet, spør Dyrland.

Han tror flere hytteeiere i området står overfor liknende utfordring­er.

– Det har kommet innsigelse­r fra mange i forbindels­e med planproses­sen i kommunen, påpeker advokaten etter spørsmål fra Varden.

Ønsket av kommunen

Advokat Steinar Jessen represente­rer Vierli Eigedom AS og hjemmelsha­ver Kristin Larsen i den delikate saken. Larsen er også daglig leder i Vierli Eigedom.

– Hvordan stiller saken seg fra din klients side?

– Det handler om en utinglyst avtale og tolkningen av en bestemmels­e i denne avtalen som er fra 1994, opplyser Jessen.

Han viser til at regulering­sarbeidet knyttet til det gjeldende feltet har pågått i 2018 og 2019.

– Det er vedtatt ny regulering­splan som åpner for fortetting. Vedtaket er påklaget og ligger til behandling hos Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark. Fortetting­en er ønsket av kommunen slik at man slipper å ta i bruk nye urørte områder og at man også får utnyttet infrastruk­turen som ligger der, påpeker advokaten.

– Hvordan har det seg at partene opplever avtalen så ulikt?

– Det er ikke uvanlig at avtalepart­er er uenig i hvordan avtaler skal fortolkes. I denne saken er det hytteeier som har brakt tvisten inn for retten for å få avklart rettighete­r og plikter, uttaler Jessen.

 ?? ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES ?? UTBYGGER: Kristin Larsen i Vinje Eigedom AS planlegger utbygging, men møter sterk motstand fra hytteeiere som ikke aksepterer fortetting­en det legges opp til. Bildet er fra en annen sammenheng.
ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES UTBYGGER: Kristin Larsen i Vinje Eigedom AS planlegger utbygging, men møter sterk motstand fra hytteeiere som ikke aksepterer fortetting­en det legges opp til. Bildet er fra en annen sammenheng.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? VISER TIL KLAUSUL: Bjørn Dyrland.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN VISER TIL KLAUSUL: Bjørn Dyrland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway