Varden

Ble dommer etter trenerens råd

Marius Lien (24) fikk klar beskjed av treneren om at han ikke var god nok som spiller, men ville vaere en del av miljøet.

- ▶ Tom Arne Borgersen tom.arne.borgersen@varden.no

Valget han tok, angrer han ikke på.

Fotballdom­meren har gjort telemarkin­g av seg, og har siden 1.august dømt for Fossum i Skien. Med ett hadde Telemark en toppdommer i kretsen.

Lien dømmer 1. divisjon og er 4. dommer i eliteserie­n. Ingen andre dommere i Telemark er i naerheten av det.

– Var ikke noen stor spiller

Historien bak valget av å bli fotballdom­mer, legger Marius på en tidligere trener.

– Jeg var aldri det store fotballtal­entet, og da treneren kom og sa at jeg ikke kommer til å bli god nok, gjorde jeg et valg. Jeg hadde veldig lyst til å nå lengst mulig med fotballen. Da jeg skjønte at det ikke ble som spiller, ville jeg fortsatt vaere en del av miljøet, og da prøvde jeg dømming.

Han angrer ikke på det, og ble kjapt god.

– Jeg debuterte i 2. divisjon som 17-åring, og fikk to kamper før jeg ble 18 år, sier han.

Fem år brukte han på å ta steget opp én divisjon.

– Jeg var ung, og etter det jeg har hørt den yngste i 2. divisjon, sier han videre.

Nå dømmer han Obosligaen, og er fjerdedomm­er i eliteserie­n. Derfor har du sikkert sett ham i passiar med Dag-Eilev Fagermo på Skagerak Arena.

Fagermo gir seg

– Hva er din opplevelse av Fagermo på sidelinja?

– Han er snill og grei, og vi har hatt en veldig god tone. Nå har jeg vaert der en del ganger i høst. Han er rolig og fin, men selvfølgel­ig har han sine utbrudd. Han har skjønt at han får lov til å vaere spontan, men han pleier å gi seg når jeg sier fra at nok er nok. Det hender han kommer og spør om enkelte situasjone­r, og det synes jeg er fint. Det er sånt alle blir bedre av, sier han diplomatis­k.

Han tar på seg oppdrag som assistentd­ommer også.

Øver med flagg

– Jeg velger å ta et par oppdrag i året med flagget, mest for å få erfaring. For hvis en assistentd­ommer skulle bli skadet, så er det kjekt å kunne steppe inn der. Jeg liker å ha ett eller to oppdrag i året for å ha vaert inne i den rollen, forklarer han.

Marius dømmer for Fossum, og det er ikke uten grunn at han valgte skiensklub­ben.

– Først og fremst kjenner jeg Herman Leiulfsrud Aass godt, og samtidig er det greit å dømme for en klubb som ligger litt ned i divisjonen­e. Dermed kan jeg ta en del oppdrag i divisjonen­e i Telemark, sier han.

– Trivelig å dømme her

Han har skaffet seg bekjentska­per og fått oppleve mye telemarksf­otball siden sommeren.

– Jeg synes det er greit å bli kjent både med folk og skape relasjoner i Telemark. Samtidig er det trivelig å dømme her, legger han til.

Det var jobb som førte ham til Telemark, fra Sørlandet. Han dømte for Otra i Evje.

– Jeg kommer egentlig fra Gjøvik, og flyttet sammen med familien til Evje. Siden alle de andre flyttet derfra, ble det Telemark på meg, sier han.

Han drømmer om å leve av dømmingen, og satser.

– Jeg bruker mye tid på å bli en god dommer, og har ambisjoner om å bli så god som mulig, om det er å bli eliteserie­dommer, eller aller helst å dømme internasjo­nalt. Det er først da du kan leve av dette, sier han.

For å nå det neste nivået, mener han det er viktig å prestere godt nok over tid.

– Vi har veiledere på hver kamp, så vi får tilbakemel­dinger hver eneste gang. Så er det veldig mange gode dommere i 1. divisjon, og da må man vaere god over tid. Muligheten vil komme etter hvert, hvis man er god nok, avslutter han.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ?? FULL KONTROLL: Marius L ien har full kontroll på begivenhet­ene. Her fra kampen mellom Hei og Odd III.
FOTO: TOM ARNE BORGERSEN FULL KONTROLL: Marius L ien har full kontroll på begivenhet­ene. Her fra kampen mellom Hei og Odd III.
 ?? FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ?? PÅ HEISTAD: Marius L ien holder et høyere nivå enn kretsliga, men tar likevel dommeroppd­rag som Hei mot Odd III. Her med Ridha Hnana (t.v.) og Ako Mardin.
FOTO: TOM ARNE BORGERSEN PÅ HEISTAD: Marius L ien holder et høyere nivå enn kretsliga, men tar likevel dommeroppd­rag som Hei mot Odd III. Her med Ridha Hnana (t.v.) og Ako Mardin.
 ??  ?? PÅ SKAGERAK ARENA: Marius L ien har vaert fjerdedomm­er på Skagerak Arena mange ganger de siste årene. Her takker
PÅ SKAGERAK ARENA: Marius L ien har vaert fjerdedomm­er på Skagerak Arena mange ganger de siste årene. Her takker
 ?? FOTO: TROND REIDAR TEIGEN, NTB SCANPIX ?? han Dag-Eilev Fagermo for kampen.
FOTO: TROND REIDAR TEIGEN, NTB SCANPIX han Dag-Eilev Fagermo for kampen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway