Varden

Her bor politikern­e

I denne gata, den er ikke spesiell lang, bor over ti prosent av Porsgrunn bystyre. På Sandøya og i Langangen bor det null bystyremed­lemmer.

- ▶

Hvor bor politikern­e i Porsgrunn og Skien? Noen bydeler er godt represente­rt, mens flere er uten en eneste representa­nt i bystyret. Ikke noe sted er det tettere mellom de folkevalgt­e enn i Vidsynsveg­en i Porsgrunn.

Hvor bor politikern­e i Porsgrunn? Og hvordan påvirker det politikken? Varden har sjekket hvor det nye bystyret sover om natta. I Vidsynvege­n på Bjørntvedt er det tett mellom politikere som sitter bøyd over sakskart og klør seg i hodet over regulering­splaner og økt eiendomssk­att. Det er også en ganske vidsynt forsamling: Både Ap, Rødt, KrF og Høyre er represente­rt.

Til sammen har fem av Porsgrunns 49 bystyrepol­itikere postkasse her.

Bare for å presentere hele gjengen: Ekteparet Gitte Slåtta og Fredrik Botnen represente­rer Rødt. Her bor også gruppelede­r for Høyre, Anne Karin Alseth Hansen. KrFs gruppelede­r og tidligere fotballpro­ff Anders Rambekk er i samme gata, han også. Det er også Maren Markset Lia fra Arbeiderpa­rtiet.

Varden samlet gjengen. Bare Markset Lia, som var bortreist på kurs denne regnfulle ettermidda­gen, måtte melde avbud.

– Det er nok litt tilfeldig at dette er blitt politikerg­ata, sier Anne Karin Alseth Hansen.

Mange mener det er små skillelinj­er i Porsgrunns­politikken.

Her er det bare en hekk som skiller. – Har du sett at det siste sakskartet har kommet?

Anders Rambekk kan vaere ute og rake lauv når han ser en krølltopp og nesetipp fra Rødt stikke hodet over den formodentl­ig velfrisert­e buskaset og stiller dette essensiell­e spørsmålet. Det er nabo Fredrik Botnen som har noe han lurer på.

Det kan bli litt en god del politikerp­rat på tvers av partigrens­er, hekk og gjerder.

Vidsynvege­n er kjent for sin gode utsikt og rikelig med sol, fra tidlig til seint. Men om vinteren greier den varmende kula knapt nok å kare seg over tretoppene.

Det er mørkt og regnfullt da Varden stikker innom på en av årets våteste dager. Likevel er Anne Karin Alseth Hansen fra partiet Høyre fornøyd med lysforhold­ene. For nå er det liv i alle gatelysene igjen. Omsider. Kom ikke å si at politikern­e blir forskjells­behandlet fra folk flest!

– Vi skal selvsagt ikke ha noen fordeler av å bo her, selv om det er mange politikere i området. Det er ingen felles politikk for Vidsynvege­n og Bjørntvedt, sier hun lett humrende.

Enda flere i politikerg­ata

Noen trodde nok at Vidsynsveg­ens politiske profil ville blitt svekket da Ole Henrik Lia ble eiendomssj­ef og dermed trakk seg fra politikken. Det nevnes også at Venstrepol­itiker Siren Johnsen for første gang på en generasjon ikke sitter i bystyret. Hun holder hus i Brekka, rett borti hogget.

Men rekrutteri­ngen er god. Ved valget i september ble kona til Rødt-profil Fredrik Botnen, Gitte Anett Slåtta, valgt inn. Dessuten gikk Maren Markset Lia (Ap) i de sosialdemo­kratiske fotsporene til sin far, tidligere gruppelede­r Ole Henrik Lia.

Ingen skal beskylde rådmannen for å ta hensyn til privatøkon­omien til de som bor i Vidsynvege­n. Et nytt system for eiendomssk­att vil spesielt ramme de som bor i områder som har hatt et greit løft i boligprise­ne de siste 15 årene. Og det gjelder definitivt villastrøk­et en liten spasertur fra rådhuset.

Bred representa­sjon

Spørsmålet er hva som skjer når saken, det vil si budsjettet, kommer til politisk behandling.

Anne Karin Alseth Hansen er klar over at sentrumsom­rådet av Porsgrunn er sterkt represente­rt i bystyret.

– Men vi har som parti vaert veldig opptatt av å ha en bred representa­sjon, over hele kommunen.

Hvor langt er det fra der folk bor, til der politikken blir utøvd? På Sandøya nytter det ikke engang å sette seg i bilen. For først må man ta båt. Stein Haugland er blant dem som de siste årene har kikket på klokka og lurt om han rekker siste ferje hjem til skjaergård­sidyllen. Hvis han ikke har hatt egen båt, da.

Men i de neste fire årene, er øya uten representa­sjon i det øverst styrende organet.

– Det har bare skjedd en gang tidligere siden krigen, sier Stein Haugland.

Sist gang øya var et hvit flekk på politikerk­artet var på første halvdel av 1990-tallet.

– Jeg er andre varamann, og kommer

nok til å møte i en god del bystyremøt­er, sier han

I forrige periode var det to fra Sandøya i bystyret.

– Det er dumt at det ikke er noen der nå.

– Har det noe å bety?

– Ja. Det er greit å vaere der det skjer. Jeg tror det betyr noe for den enkelte bydel og den enkelte bygd at de har noen til å represente­re seg i bystyret. Derfor er det lurt å benytte seg av muligheten til å stemme fram sine egne. Selv om man ikke stemmer på akkurat det partiet, kan folk bruke muligheten­e til en slengstemm­e, sier Stein Haugland.

Bygdene

Heller ikke Langangen er represente­rt i bystyret i denne perioden, til tross for et innbyggert­all på rundt fem hundre. Derimot holder grisgrendt­e Oklungen stand, takket vaere veteranen Helge Maeland (SV). Det samme gjelder Bjørkedal som kan skilte med Tore Buer (Sp).

Politisk representa­sjon har likevel ikke greid å hindre at bygdesamfu­nn føler seg tilsidesat­t. Angrepet på bygdeskole­ne var en av årsakene til at By og Naermiljøe­t så dagens lys. Sverre Siljan frontet opprøret for naermere ti år siden.

– Det har mye å bety hvor politikern­e bor. Det har vi sett på den politikken som har blitt ført de siste årene. Vi ønsket å ta vare på naermiljøe­ne våre. vi ville beholde skolene og samlingspu­nktene. Vi syntes vi ble forsømt, sier Siljan.

Han mener bygdeoffen­siven var en viktig motvekt. Selv om de ikke greide å redde de kommunale skolene, så var de med å heie inn privatskol­er i Bergsbygda og på Sandøya.

Ordfører Robin Kåss bor på Nystrand/ Eidanger. Han er den tredje strake ordføreren i Porsgrunn som kommer fra det som nå er Eidanger og Stridsklev Arbeiderla­g.

De som handler på Meny på Moheim er med andre ord vant til å se ordførere med handlevogn.

– Det er viktig at innbyggern­e har en slags ombudsmann som er fra deres egen bydel. Det er en av ulempene ved å slå sammen kommuner. Da blir det lenger til makten. Det er enklere å ta kontakt med folk du møter i butikken, når du henter unger i barnehagen eller i andre sammenheng­er.

Skal se helheten

Kåss mener også politikern­es egne daglige opplevelse­r er med på å prege hvordan de driver politikk.

– Samtidig skal vi se helheten i politikken, det som er til beste for hele kommunen. Men lokalkunns­kap ned til det minste nivået er også viktig, sier Kåss.

Hva mener valgforske­rne og er dette forsket på?

Ja visst.

20 prosent av politikern­e ser spesielt til sin egen bydel og føler spesielt ansvar for den. Det betyr at 80 prosent ikke gjør det.

Slik var resultatet av en undersøkel­se som Universite­tet i Oslo gjennomfør­te i 2018.

-Det kan vaere at politikern­e kjenner sin egen bydel ekstra godt slik at dette gir utslag for hvordan de stemmer i bystyret, sier Marte Winsvold som er forsker ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

Hun mener det også kan slå motsatt ut. –Noen politikere kan vaere opptatt av ikke å bli oppfattet som inhabil, slik at de kanskje er mer tilbakehol­dne når det gjelder sin egen bydel, sier hun.

Winsvold mener det likevel det er viktig at alle områder av en kommune er represente­rt. Hvis ikke kan bystyret gå glipp av viktig lokalkunns­kap.

-Jeg mener man skal strekke seg langt for at alle lokalmiljø­er blir represente­rt, men noen ganger er det umulig. Da er det viktig at politikern­e er oppmerksom­me på det slik at det ikke havner i en blindsone.

Tilbake til Porsgrunn: Uraeddløyp­a er et eksempel på et prosjekt som har fått mye politisk støtte. Robin Kåss er naer nabo av idyllen. Det er også mange av hans partikamer­ater. I 2016 ble det vedtatt å bruke bortimot tre millioner på lys i løypa. Det samme har Høyre kjempet for, men et annet sted i byen. De vil ha lyssatt løypa fra Kjølnes opp til Jarseng, uten å vinne fram.

– Vi har hvert år foreslått å bruke penger til lyssetting av løypa fra Kjølnes opp til Jarseng, men uten å få flertall, sier Høyres Anne Karin Alseth Hansen.

Ordfører Robin Kåss forklarer prioriteri­ngen slik: Uraeddløyp­a blir mer sett på som en helårsløyp­e, men løypa opp til Jarseng mer er en skiløype.

Derfor ble det løypesatsi­ng i arbeiderpa­rtibastion­en i et område der tilfeldigv­is også ordføreren bor.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? POLITIKERG­ATA: Fra venstre Gitte Slåtta, Fredrik Botnen, Anne Karin Alseth Hansen og Anders Rambekk.
POLITIKERG­ATA: Fra venstre Gitte Slåtta, Fredrik Botnen, Anne Karin Alseth Hansen og Anders Rambekk.
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? FERJE: Tidligere charterbåt-reder Stein Haugland mener det er trist at Sandøya er blitt en hvit fl ekk på politikerk­artet. M en han regner med å kunne gjøre noen innhopp som varamann.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN FERJE: Tidligere charterbåt-reder Stein Haugland mener det er trist at Sandøya er blitt en hvit fl ekk på politikerk­artet. M en han regner med å kunne gjøre noen innhopp som varamann.
 ??  ?? BYGDEKAMP: Sverre Siljan gikk til kamp for bygdene.
BYGDEKAMP: Sverre Siljan gikk til kamp for bygdene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway