Varden

La barna få en hvit jul i år

I disse dager står frivillige fra de rusforebyg­gende organisasj­onene IOGT, Juvente og Juba på stands rundt omkring i landet, for å snakke med voksne om å gi barna en hvit jul i år. Men det er verken aking, snømenn eller skigåing det handler om.

- Per Skaugset IOGT Grenland

Vi oppfordrer voksne til å velge alkoholfri­tt når de er sammen med barn, slik at flere barn og unge får feire jul med trygge og naervaeren­de voksne. Ifølge folkehelse­institutte­t er det omtrent 90.000 barn i Norge som lever i hjem der én eller begge foreldrene misbruker alkohol.

Deter1 av 12 barn. Og de antar at det er dobbelt så mange som har foreldre med et risikabelt alkoholfor­bruk. For disse barna er julen en saerlig sårbar tid. Skoler og barnehager holder stengt, og dermed er det et fravaer av andre, trygge voksne. Samtidig vet vi at Vinmonopol­et dobler sin omsetning i desember måned, og at det dermed drikkes mer enn normalt i julehøytid­en.

Forskning viser at barn merker endringer i voksnes oppførsel lenge før de voksne selv oppfatter seg som fulle. Barna merker det når mamma eller pappa blir overstadig glad, mer ironisk eller tuller mer. Dette er inkonsekve­nt atferd og kan vaere skummelt for en del barn. De ønsker seg voksne som er trygge og forutsigba­re, også i jula.

I «Hvit jul»-kampanjen oppfordrer vi voksne til å skrive under på at de ikke vil drikke alkohol når de er sammen med barn i juledagene (23.-26. desember). Først og fremst er dette en bevisstgjø­rende handling, som forplikter den enkelte.

Dessuten kan det vaere et godt utgangspun­kt for interessan­te samtaler i familien om barn som alkoholfri sone. Sist, men ikke minst - vi vet at drikkevane­r smitter. Ved å skrive under på hvitjul.no er du med på å synliggjør­e at vi er mange som velger alkoholfri­tt i jula, og dermed bidrar du også til å gjøre jula tørrere for flere barn. Riktig god (hvit) jul!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ?? DROPP ALKOHOLEN: Artikkelfo­rfatteren oppfordrer voksne til å la vaere å drikke alkohol når de feirer jul sammen med barna.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX DROPP ALKOHOLEN: Artikkelfo­rfatteren oppfordrer voksne til å la vaere å drikke alkohol når de feirer jul sammen med barna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway