Varden

Hyttebyggi­ng i fjellheime­n

- Skien

På 1950- og 60 tallet var det å skaffe seg en enkel hytte, enten det var sjøen eller fjellet, noe med å komme naer naturen og med enkle midler.

Det var gjerne 40–50 kvadratmet­er hytte, sparsommel­ig og vinterbygd med vedovn, uten vann og strøm. Utedo med de kongelige klistra på doveggen. Om dagen skiturer på nysnø, kakao, appelsiner og Kvikklunsj. Om kvelden stearinlys, parafinlam­per, kortspill, ludo og barnetimep­ose, den tiden er borte.

Inngrepene i naturen på fjellet var minimale, så å si ingenting, hyttene lå langt fra hverandre. Man inntok ikke hytta med snøskuter eller helikopter, man gikk gjerne på ski fra naermeste togstasjon til hytta med oppakning.

I dag har vi naermere en halv million hytter eller fritidsbol­iger. Vinje har 5.277 hytter ved inngangen til 2019, og planlegger nye felt med 2.000 hytter. Og i andre fjellkommu­ner fortsetter hyttefelte­ne å øke på. Hyttene som bygges i dag har ikke de kongelige majesteter klistra på inne-doen, hyttene i seg selv er mer blitt kongepalas­ser, med vann og avløp, varmekable­r foran dobbeltgar­asjen, smørebu og elkabler, fiberkable­r som følger med.

I dag sitter det pengekåte lokalpolit­ikere i fjellkommu­ner og vedtar nye hyttefelt, de trenger inntekter når folketalle­t synker. I samarbeid med det lokale naeringsli­v er de klare med gravemaski­ner for store inngrep i den vakre naturen.

Etter at det er lagt veier, rørledning­er, tekniske anlegg, renseanleg­g, skiheiser, løypetrase­er så kommer litauiske hyttebygge­re og setter opp romslige bygg på ca. 200 kvadratmet­er. Norske snekkere er for dyre! Når feltet er ferdig, så kommer kjøperne fra kystkommun­er seilende i sine

Teslaer eller suv med tilhenger med alt utstyr som installere­s.

Det er ikke lite; vaskemaski­ner, oppvaskmas­kiner, kjøleskap, ventilator, fryseboks pluss masse elektronis­ke dingser. Det må vaere varmekable­r i oppkjørsel­en til dobbeltgar­asjen med ladestrøm til Teslaen, smørebu, snøfreser, snøskuter. Puh! Med andre ord i disse miljøtider; forbruk og atter forbruk.

Men hva tenker disse stusslige lokalpolit­ikere i fjellheime­n på? Kortsiktig eller langsiktig som 200- eller 500 år inn i framtiden, nei. Hva med inngrepene i naturen? Har lokalpolit­ikere tenkt på rein, tam eller vill, som skal tilpasse seg mellom hyttefelte­ne og beiteområd­er? Fugl og fauna? Veiutbyggi­ng er de tekniske inngrep som har størst negativ innvirknin­g på reindrifte­n. Veier må vi ha, mye veier helt fram til hyttevegge­n.

Som leser vil dere raskt forstå at her trengs det mye elektrisk kraft til alle hyttefelte­ne rundt om i landet. Kraftledni­nger over og under bakken. Monstermas­ter ble de kalt, nei, det ville ikke folk ha, heller ikke vindmøllep­arker som er stillegåen­de og miljøvennl­ig i sin eleganse.

Selv om småkommune­r har gode inntekter på nye hyttefelt, så er det en belastning, ikke bare på miljøet, men også på de kommunale tjenester som rike kystfolk vil kreve. Der sitter de i badstuen sin og svetter, laster ned apper som styrer hele hytta elektronis­k, snakker varmt om miljøvern og at vi må ta vare på den uberørte, vakre naturen vår. Våre rikspoliti­kere og lokalpolit­ikere burde høre mer på ungdommen som virkelig er opptatt av miljøet. Og som i framtiden skal ivareta naturen vår.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? KRAFTKREVE­NDE: Dagens hyttestand­ard og brukernes krav til komfort betyr stort behov for strøm.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX KRAFTKREVE­NDE: Dagens hyttestand­ard og brukernes krav til komfort betyr stort behov for strøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway