Varden

Om skigåing og taxfree

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Folk kan bare glemme trender. Det er det som er «ut» som får all oppmerksom­het.

Vi som skriver i avisa liker å rapportere om folk som ikke gjør et eller annet som de fleste andre gjør. For eksempel disse som ikke spiser kjøtt på julebord, eller ikke feirer jul. Eller de som ikke gir julegaver til hverandre fordi de har så mye fra før. Det holder med én plastsleiv fra Europris, liksom. To slike hendige kjøkkenred­skap betyr bare enda mer oppvask.

Og så har du de som aldri reiser på ferie. For 50 år siden kunne vi sikkert også laget saker om en 16-åring som ikke røyka, så uvanlig som det var på den tiden. Der jeg kommer fra, visste vi at det var folk som ikke var avholdsfol­k. Som de mest fromme blant oss kunne si: Vi vet om det, men vi liker det ikke.

Det er en del andre «ikke gjøre»ting man helst ikke skal nevne høyt. Som nordmann kan du ikke si at du ikke handler på taxfree eller går på ski, helst i omvendt rekkefølge. Dette ligger så dypt begravd i folkesjela at man knapt kan kalles ekte nordmann. Det var en som fortalte hvor mye penger jeg tapte på ikke å handle vin eller brennevin på Torp flyplass. Han regnet ut hvor mye han hadde betalt, og da regnet jeg ut at jeg sparte minst tusen kroner på å gå rett til bagasjebån­det for å speide etter en hvit koffert. Dette er penger jeg i stedet kan sløse bort. I tillegg har jeg da sluppet å stå i kø med folk som har handlet såpass vilt at man skulle tro de var i Sverige. For øvrig er det de samme som sparer 150 kroner på en flaske vin på taxfree-en som to minutter seinere kjøper et glass vin til 138 kroner i flyplass- baren.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway