Varden

Fikk svar etter 382 dager

Nome flyklubb ville fjerne litt buskas. Responsen var ikke akkurat overvelden­de.

- Andreas.soltvedt@varden.no

Andreas Soltvedt

▶ NOME

Det sies at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves. For flyentusia­stene i Nome flyklubb må likevel ventetida sies å ha vaert lang – ikke minst tatt i betraktnin­g at flyfolket bare ønsket et enkelt ja, eller nei til foreslått fjerning av ulikt buskas ved flystripa i Lunde.

Plikter å renske rundt stripa

– Det er voldsomt lang tid for et såpass enkelt spørsmål, synes leder i Nome flyklubb, Anders Bergane, som nå omsider har fått svar fra rett myndighet knyttet opp mot søknaden Nome flyklubb sendte fra seg 5. november 2018.

Av søknaden framgår det at flyklubben har ønsket å gjennomfør­e to mindre tiltak på flyplassen i Lunde – dette av hensyn til flyplassik­kerheten og flyplassko­nsesjonen som er gitt av Luftfartst­ilsynet.

Som konsesjons­haver har Nome flyklubb nemlig plikt til å holde sikkerhets­området rundt flystripa fri for hindre. På vegne av flyklubben ba dermed klubbens leder, Anders Bergane, kommunen om tillatelse til å fjerne henholdsvi­s en busk og noe småkratt som var (og fortsatt er) på grensen til å rage for høyt med tanke på gjeldende sikkerhets­forskrifte­r.

Søkte, purret og purret

Da Varden omtalte saken i juni i år ventet Nome flyklubb fortsatt på svar, eller i det minste et livstegn fra Nome kommune. Da hadde flyklubben notert seg for én søknad og to purringer til kommunen – uten å få noe svar.

– Jeg skjønner veldig godt frustrasjo­nen. Det er ikke annet å gjøre enn å si unnskyld, sa plan- og miljørådgi­ver i Nome kommune, Kirsti Arvesen Nesheim, til Varden den gang.

Nå – naermere bestemt i en epost datert 22. november 2019 – har Nome flyklubb omsider hørt fra rette instans. Rådgiver hos Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark, Silke Hansen, skriver følgende: – Vi ser i våre arkiv at Nome flyklubb har søkt om felling av Asmåkratt ved demningen mot Nomevann i ytterkante­n av Nomevatn fuglefredn­ingsområde. Søknaden er datert 5.11.2018, og dere har ikke fått svar på den. Dette beklager vi sterkt.

Hansen viser til at Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark er forvaltnin­gsmyndighe­t for verneområd­ene og derfor skal behandle søknaden.

Endelig har svaret kommet

Og svaret fra Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark?

– Bestemmels­ene er ikke til hinder for felling av småkratt.

Eller sagt på en annen måte: Jo da, bare kutt ned buskaset.

 ?? ARKIVFOTO: PER-ÅGE ERIKSEN ?? NÅ HAR HAN FÅTT SVAR: Anders Bergane i Nome flyklubb har fått satt tålmodighe­ten på prøve.
ARKIVFOTO: PER-ÅGE ERIKSEN NÅ HAR HAN FÅTT SVAR: Anders Bergane i Nome flyklubb har fått satt tålmodighe­ten på prøve.
 ?? ?? BUSKAS: Slik fortonet buskaset ved flypstripa seg i juni i år.
BUSKAS: Slik fortonet buskaset ved flypstripa seg i juni i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway