Varden

491.000 mulige brudd på arbeidsmil­jøloven

Så langt i år har helseforet­akene registrert 491.000 mulige brudd på arbeidsmil­jøloven, ifølge helseminis­ter Bent Høie. Tallet kan bli det høyeste på flere år.

-

– De absolutte tallene er store, men tall fra blant annet Helse vest viser at antallet mulige brudd har ligget jevnt på litt over to prosent av vaktene siden 2014. Dette nivået ble ansett som lavt av Arbeidstid­sutvalget da de vurderte tallene fra 2014 i sitt utrednings­arbeid i 2015, sier helseminis­ter Bent Høie (H).

Han har sendt en omfattende oversikt til Stortinget over mulige arbeidsmil­jølovbrudd på landets fire helseforet­ak så langt i 2019. Totalt er det snakk om 491.082 lovbrudd.

Tallene er registrert ved utgangen av oktober, med unntak av for Helse vest, som ble registrert i slutten av november.

Legger man til grunn at det vil skje like mange lovbrudd i årets to siste måneder som resten av året, vil antallet lovbrudd nå 580.000, noe som er det høyeste antallet på minst fem år.

Lovbrudd

Totalt antall lovbrudd var på 469.000 i 2016, 429.000 i 2017, og 526.000 i 2018.

Tallene gjelder for alle yrkesgrupp­er ved sykehusene, med unntak av legene, siden de er unntatt fra arbeidsmil­jøloven gjennom sine tariffavta­ler.

Mesteparte­n av lovbrudden­e så langt i år dreier seg om at ansatte ikke får nok arbeidsfri før vakten sin. Det skyldes ofte at de kan få utrykninge­r på hjemmevakt­er.

– Dette medfører at hviletiden mellom arbeidsper­iodene blir kortere enn hva lov og avtaleverk­et fastsetter, forklarer helseminis­teren.

Høie beskriver lovbrudden­e slik i sitt brev til Stortinget:

«Praktiseri­ngen av arbeidstid­sbestemmel­sene viser at det kan oppstå situasjone­r hvor hensynet til pasienter kommer i konflikt med det å overholde arbeidsmil­jølovens bestemmels­er. Lederne må i slike situasjone­r alltid prioritere hensynet til pasientene.»

Han påpeker at alternativ­et er å bryte helseloven­s påbud om forsvarlig pasientbeh­andling.

– Det må likevel erkjennes at det gjøres mange brudd på arbeidstid­sbestemmel­sene hvor man ikke står i denne tilspissed­e situasjone­n, skriver Høie i brevet, som er et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpa­rtietsTell­ef Inge Mørland.

Har stilt krav

Høie understrek­er at departemen­tet har stilt krav til helseregio­nene om rutiner for å unngå brudd på loven.

– Jeg oppfatter at helseforet­akene bruker store ressurser på dette arbeidet og at de gjennomfør­er et betydelig forbedring­sarbeid, skriver han.

Han påpeker også at avvik i arbeidspla­nsystemet ved sykehusene ofte genererer flere mulige brudd på flere arbeidstid­sbestemmel­ser samtidig.

– Dette fører til at det registrere­s så mange som ti avvik på én hendelse. I gjennomsni­tt medfører et brudd på arbeidstid­sbestemmel­sene på én vakt, til to registrert­e brudd på bestemmels­ene, ifølge departemen­tet. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ERKJENNER BRUDD: Helseminis­ter Bent Høie erkjenner at det gjøres mange brudd på arbeidstid­sbestemmel­sene ved sykehusene, også i tilfeller hvor det ikke handler om påbudet om forsvarlig pasientbeh­andling.
FOTO: NTB SCANPIX ERKJENNER BRUDD: Helseminis­ter Bent Høie erkjenner at det gjøres mange brudd på arbeidstid­sbestemmel­sene ved sykehusene, også i tilfeller hvor det ikke handler om påbudet om forsvarlig pasientbeh­andling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway