Varden

Chilensk politi bryter menneskere­ttighetene

Chiles politi har begått alvorlige brudd på menneskere­ttighetene, inkludert overdreven bruk av makt og seksuelle overgrep, ifølge Human Rights Watch.

-

Rapporten kommer etter at organisasj­onen forrige uke besøkte Chiles hovedstad Santiago i kjølvannet av demonstras­jonene i landet.

– Det er hundrevis av bekymrings­fulle meldinger om overdreven bruk av makt i gatene og i varetekt, inkludert brutal vold og seksuelle overgrep, som bør undersøkes raskt og grundig for å sikre ofrenes rettferdig­het, sier direktør José Miguel Vivanco for Amerika-avdelingen i HRW i en uttalelse torsdag.

– Problemer som tilfeldig og urettmessi­g bruk av opprørsvåp­en og hagler, misbruk av innsatte i varetekt og dårlige interne systemer førte til alvorlige brudd på rettighete­ne til mange chilenere. Nettopp derfor er det nødvendig med en politirefo­rm, sier Vivanco.

Voldtekt og tortur

Fra demonstras­jonene startet for om lag en måned siden og fram til 21. november, har National Human Rights Institute (NHRI) registrert 442 meldinger på vegne av ofre som hevder de er utsatt for kriminell oppførsel av Chiles sikkerhets­styrker. 341 av anklagene omhandler tortur og umenneskel­ig behandling, 74 omhandler seksuelle overgrep. Sikkerhets­styrkene anklages også for blant annet drapsforsø­k.

Til HRW opplyser landets justismini­ster at de har startet en innledende etterforsk­ning om påståtte overgrep mot 2.278 personer, hvor det angivelig skal vaere 203 medlemmer av sikkerhets­styrkene inkludert og 173 politiansa­tte. Kun ni tilfeller, mot fire politiansa­tte og fem medlemmer av forsvaret, har blitt «formaliser­t» og vil gå videre til neste etterforsk­ningsfase.

Etterforsk­er mulige brudd

Chiles president Sebastián Piñera lovet forrige fredag at påtalemynd­igheten skal undersøke om politiet har krenket menneskere­ttighetene.

– Hvis ikke protokolle­ne ble fulgt, og jeg tror at det har skjedd i noen tilfeller, vil det bli etterforsk­et av påtalemynd­igheten, og det vil komme strafferea­ksjoner i domstolene, forsikret Piñera etter at Amnesty Internatio­nal lanserte en rapport som konkludere­r med en «villet politikk» for å skade demonstran­tene.

Tirsdag hadde HRW et møte med den sterkt pressede presidente­n og anbefalte en rekke reformer ment for å forhindre politiets feilopptre­den og styrke oversikten over lovbrudd.

På en drøy måned, fra 18. oktober til 22. november, har landets nødetater behandlet 11.564 personer med skader knyttet til demonstras­jonene, ifølge HRW. Mer enn 1.100 av dem hadde moderate eller alvorlige skader.

Demonstras­jonene startet på grunn av økning i billettpri­sen på T-banen i Santiago og utvidet seg raskt til å omfatte krav om utdannings-, helse- og pensjonsre­former og ny grunnlov.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BRYTER MENNESKERE­TTIGHETENE: Etter å ha besøkt Santiago konkludere­r HRW med at det chilenske politiet ved flere tilfeller har brutt menneskere­ttighetene.
FOTO: NTB SCANPIX BRYTER MENNESKERE­TTIGHETENE: Etter å ha besøkt Santiago konkludere­r HRW med at det chilenske politiet ved flere tilfeller har brutt menneskere­ttighetene.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VOLDELIGE: Chilenske sikkerhets­styrker anklages for drapsforsø­k, tortur og voldtekt.
FOTO: NTB SCANPIX VOLDELIGE: Chilenske sikkerhets­styrker anklages for drapsforsø­k, tortur og voldtekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway