Varden

Reagerer vi i tide?

- Torstein Fjeld Naturvernf­orbundet i Grenland

Norske velgere har talt: Klima er viktigst. Dette er første gangen at klimasaken er løftet opp som viktigste politiske sak i en landsomfat­tende undersøkel­se i Norge. Samtidig kommer FNs miljøprogr­am UNEP med en ny advarsel om at utslippene av klimagasse­r må ned med langt større styrke enn til nå dersom klimamålen­e fra Paris skal oppnås.

Vi vet at samferdsel gir det største klima-fotavtrykk­et i vår såkalte sivilisert­e verden. Hvorfor sitter da våre samferdsel­splanlegge­re helt stille? Hvorfor reagerer ikke våre politikere? Hvorfor pøser vi inn milliardbe­løp i motorveger, når behovene er mye større i andre sektorer? Hvorfor planlegger vi ny firefelts E 18 mellom Grenland og Grimstad når det er flere strekninge­r hvor det ikke er behov for fire felt? Hvorfor bygger vi ny firefelts bru over Langangen når vi kunne bruke dagens bru i den ene kjøreretni­ngen?

Naturvernf­orbundet var invitert med i panelet på et debattmøte på AElvespeil­et 14 november arrangert av PD og Litteratur-garasjen. Temaet for debatten var Ny E 18, hvor, hvorfor, hvordan. Debatten dreide seg kun om hvor og hvordan; stort sett om det skulle vaere to halve eller et helkryss i Heistad-området.

Det var bare Naturvernf­orbundets representa­nt som stilte spørsmålet om hvorfor vi skal ha fire felt gjennom Porsgrunn og nedover mot Sørlandet når man mange steder klarer seg godt med tre felt og midtdeler, og når dette er like trafikksik­kert. Spørsmålet hvorfor viste seg å vaere uinteressa­nt i debatten.

Utslippene av klimagasse­r må ned for at våre etterkomme­re skal få oppleve en levelig jord. Dette er vitenskape­ns klare beskjed etter verdensvid forskning over 30 år. Beskjeden blir tydeligere for hvert år som går. Mange tror ikke på det. Mange er av den oppfatning at «biler i fri flyt» er et viktig miljø- og klimatilta­k. Økt hastighet sparer tid, og det gir samfunnsge­vinst, forklarer Nye Veier.

Vi er svaert lettlurte når det gjelder miljø og klima. Flere motorveger gir mer biltrafikk. Dette er ikke miljøvennl­ig. El-biler løser heller ikke problemet. Når hastighete­n øker, øker også forbruk av drivstoff. Økt hastighet gir mer asfaltstøv og forurensni­ng. Det gir mer støy. Det gir større dekkslitas­je og store mengder mikroplast renner ut i bekker og elver og havner til slutt i havet. De negative effektene av større hastighet er ikke lineaer, men eksponenti­ell, eksempelvi­s vil effektene fra en hastighet på 80 km/t naer dobles i 110 km/t.

Det er nye og moderne toglinjer som har det hastighets­potensiale­t som mange etterspør. Moderne tog kjører i 200-250 km/t uten målbare negative konsekvens­er. Toget er det eneste miljøvennl­ige transportm­idlet som på korte og mellomlang­e avstander kan ta opp konkurrans­en med både miljøskade­lig bil- og flytrafikk.

Når våre bil-glade planlegger­e og politikere har fullført firefelts E18 mellom Oslo og Kristiansa­nd, vil det ikke lenger vaere behov for en ny Sørvestban­e på denne strekninge­n, og miljø og klima har igjen måttet tåle et nederlag, noe våre barnebarn neppe vil takke oss for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway