Varden

Hva gjør vi med kloden vår?

- Bård Magnus Vike Øygarden

Kloden vår er den våre etterkomme­re skal overta etter oss, overta i en slik tilstand at de kan leve godt i mange, mange år. Hva gjør vi med denne store problemati­ske og utfordrend­e situasjon? Jeg mener vi gjør usedvanlig lite.

Det er skremmende å se at det går an å prate så mye om et så alvorlig tema/situasjon, og ikke gjøre noe som helst. Når det prates om miljøsatsi­ng, virker som det dreier seg mest om belegnings­stein er fra Kina eller ikke. Alt skal ha «miljøserti­fikat», da er ting liksom i orden, og alle fornøyde.

Kongeriket Norge, landet vi bor i, landet som vi er - med rette - så stolte av har faktisk mulighet til å gjøre noe. Mange hevder at hva vi gjør med dette problemet ikke har noen betydning i verdensmål­estokk, det er bare en unnskyldni­ng som mange bruker.

Viharså mye penger i oljefondet at det er vanskelig, umulig, å forestille seg mengden, verdien og muligheten man har ved å ha så mye penger. Man bruker noe av det, 3-4 prosent hvert år men verdistign­ingen er mye, mye større. Mitt spørsmål er såre enkelt: hva skal våre etterkomme­re med så mye penger, når vi har ødelagt jorda/kloden for de?

Det er som å vaere uhelbredel­ig syk, hjelper ikke hvor mye penger du har i banken, du blir pinadø ikke frisk av den grunn. Bruk av oljefondet, bruk så det merkes både for hver enkelt og miljøet.

Hvorfor ikke la all kollektivt­ransport sette prisen ned 80 prosent? Kollektivt­ransport må gå så hyppig at det blir uaktuelt å kjøre bil. Bygg ut ladestasjo­ner i distrikten­e, subsidier elbilene for alle. De minste elbilene tildeles saerdeles billig, elsykkel gratis. Gå inn og press/subsidier strømprise­ne til husholdnin­g/industrien.

Sett opp diesel/bensinpris­er til 30 - 40 kroner literen. Det er et tankekors at en 1/2 litersflas­ke mineralvan­n på en bensinstas­jon koster mellom 30 og 40 kroner. Dette er bare noen få eksempler på hva som kan gjøres, det er utallige muligheter.

Jeg vet at mange vil rive seg i håret, si at dette er fullstendi­g galskap, ikke gjennomfør­bart. Mulig det, men så lenge man ikke gjør noe så kan en vel prøve å gjøre dette?

Det blir et hylekor om kostnader (pengene har vi), ikke nok materiell, ikke nok infrastruk­tur, ikke nok ansatte, ikke nok reisende, ikke mulig i henhold til avtaler som er gjort med EU og andre land.

Vis verden at vi tør, vis verden at vi mener alvor, vis verden at vi tar ansvar, vis verden at vi vil våre etterkomme­re det beste.

Selvfølgel­ig vet jeg at dette er litt kontrovers­ielle tanker, men det pjattet som politikere bedriver nå er så hinsides dårlig at ikke kall det miljøpolit­ikk Det er det samme som at man sier politirefo­rmen er en «naerpoliti­reform», helt hinsides er det også.

Vi, absolutt ingen, vil gi slipp på sine goder, sine luksusvane­r, sine behagelige goder og miljødrepe­nde liv; ikke jeg - bare alle andre, det får andre ta seg av.

Kjør forsiktig når dere kjører alene på jobb denne uka, det er meldt veldig glatt. Kjør forsiktig når dere kjører barna deres på trening og andre fritidsakt­iviter. Kjør forsiktig når dere skal i kommunesty­remøte denne uka, mulig prate litt fornuft om miljøet - trenger ikke vaere så seriøst altså. Kjør forsiktig når dere kjører alene til Tønsberg, for å sitte i møte og diskutere miljøet. Kjør forsiktig når dere laerere skal på skolen og snakke om miljø, ta vare på, forurensin­g osv.

Ha en fin og miljøvennl­ig uke, vi kan likevel vaere hyggelige med hverandre.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX ?? BRUK PENGER: Vi har så mye oljepenger at en del av dem bør kunne brukes på miljø- og klimatilta­k, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX BRUK PENGER: Vi har så mye oljepenger at en del av dem bør kunne brukes på miljø- og klimatilta­k, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway