Varden

Argumentet om «hogstmoden» skog

- Johan Didrik Saelid

Olaf-Trygve Aase sier i sitt innlegg 25.11 at undertegne­de burde overlate vurderinge­n om hogst i Valebø til folk som har greie på saken. Han mener også at området «vil bli mye, mye bedre».

Både Aase og skogsjefen i Løvenskiol­d Fossum sier at hogst var en tvingende nødvendigh­et siden skogen var hogstmoden, og derfor ellers ville bli ødelagt. Men «hogstmoden» er ikke en uomgjengel­ig naturlov, og betyr bare at skogeier har størst økonomisk utbytte av å hogge i et bestemt trinn i skogens utvikling. Lar man traerne stå, vil skogen slett ikke velte ned som dominobrik­ker og ødelegge omgivelsen­e. Nye traer vil vokse opp rundt de gamle. Skogen fortsetter med å vaere alminnelig skog.

«Hogstmoden» er altså en ren økonomisk term for profittmak­simering. Den har ingenting å gjøre med å redde omgivelsen­e fra uønsket forfall eller vekst som er ute av kontroll, men et PR-uttrykk som brukes av skogeiere og hogstindus­trien til å nøytralise­re innvending­er.

Det som i realiteten er ute av kontroll er hogstnaeri­ngen som uten bremser fra politikern­e uhemmet kan meie ned absolutt alt de setter øynene på. Da jeg kontaktet kommunen om saken, fikk jeg et unnskylden­de og deltagende svar om at man forsto min reaksjon, men kunne ikke gjøre annet enn å følge med på situasjone­n. Regelverke­t er strippet for regulering­er, og politikern­e står maktesløse og impotente uten lovhjemmel.

Til neste år skal Løvenskiol­d plante nye traer på stedet. Når de vokser opp får vi den typiske planteskog­en av ensartet barskog med brun dødsone i midten og grønt på toppen, i motsetning til den vakre eldre skogen som sto der før. Etter en stund er også plantetrae­rne hogstmodne, og Løvenskiol­d kommer tilbake med sine maskiner. Vi får en syklus med flatehogst og ny beplantnin­g, der skogen «høstes» som en åker. At dette skulle gjøre Valebø til et bedre sted, er vanskelig å forstå.

Argumentet om flatehogst som en ubestridel­ig og selvfølgel­ig nødvendigh­et er i beste fall en inngrodd tankegang, og i verste en kynisk manipulasj­on i en vill-vest-naering der hensynet til omgivelsen­e nesten alltid taper.

 ?? ?? «HOGSTMODEN»: Johan Didrik Saelid stiller spørsmålst­egn ved begrepet «hogstmoden» skog.
«HOGSTMODEN»: Johan Didrik Saelid stiller spørsmålst­egn ved begrepet «hogstmoden» skog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway