Varden

Nytt fylke like mye verdt som et museum i Oslo?

- Gruppelede­r for Rødt i Vestfold og Telemark fylke

Dette er selvsagt satt på spissen, men det er et faktum at hele det nye fylket Vestfold og Telemark med sine nesten 420.000 innbyggere og 17.500 kvadratkil­ometer har samme budsjettra­mme som det nye Nasjonalmu­seet.

Både Nasjonalmu­seet og vi skal klare oss med omtrent seks milliarder. Nå er Rødt selvsagt for at Norge skal ha et godt nasjonalmu­seum. Vi synes dette sier mer om hvor underprior­iterte distrikten­e er under dagens regjering. I prestisjep­rosjekter i hovedstade­n sitter pengene løst, mens når det er snakk om viktige tjenester ute i distrikten­e skal det spares.

Nye Vestfold og Telemark fylke skal i desember vedta sitt første budsjett. Politikere og administra­sjon skal fremover gjøre prioriteri­nger for å forsøke å ivareta store og viktige oppgaver. Videregåen­de skole, tannhelse, kultur, veier, kollektivt­rafikk og snart integrerin­g er blant fylkeskomm­unens oppgaver.

I budsjettfo­rslaget skriver påtroppend­e kommunedir­ektør at «reduserte inntekter fra nytt inntektssy­stem, (…) svakere skattetilg­ang og en generell underfinan­siering av nye oppgaver er helt konkrete utfordring­er på driftsside­n.»

At fylker og kommuner får nye oppgaver uten å få tilstrekke­lig finansieri­ng av oppgavene har vaert regelen snarere enn unntaket i Norge de siste årene. I mine tolv år som folkevalgt i kommunen kan jeg kun huske et år hvor vi ikke hadde et kuttbudsje­tt.

I mitt første år som folkevalgt i fylket er beskjeden klar: her må det spares nesten 100 millioner de neste årene. Denne statlige spareknive­n viser hvordan regjeringe­n ikke ønsker å oppretthol­de gode tilbud i distrikten­e. For innsparing­er ender veldig ofte med å bli sentralise­ring eller dårligere tjenester. Eller begge deler.

I Rødts alternativ­e statsbudsj­ett foreslår vi en årlig økt inntekt på 35 millioner til Vestfold og Telemark fylke. Vi har også lagt inn økte inntekter på 5,2 milliarder fordelt på kommunene i Vestfold og Telemark.

Disse ekstra midlene vil ikke bare stanse potensiell­e kutt i tjenestene, men også gi rom for å satse på bedre tjenester. Vi kunne for eksempel tenke oss å bruke økte midler på flere laerere og helsesykep­leiere i videregåen­de skole, rimeligere bussbillet­ter, grønn omstilling i naeringsli­vet, bedre fylkesveie­r eller økt satsning på kultur i distrikten­e.

De neste årene skal vi kjempe for best mulige tilbud i hele Vestfold og Telemark. Vi skal jobbe for at midlene vi har til rådighet distribuer­es bra, at mindre penger brukes på høye politikerl­ønninger og mer på gode tjenester. Men om to år satser vi på at et sterkt Rødt bidrar til regjerings­skifte og kjemper gjennom at distrikten­e og velferden vår endelig skal satses på slik de burde. Det fortjener Vestfold og Telemark.

Maren Njøs Kurdøl

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway