Varden

Vurderer frihelg

Johannes Høsflot Klaebo (23) har overgått seg selv i sesongåpni­ngen og vurderer om han skal stå over en helg før jul.

-

Trønderen gikk et av sine aller beste skøyterenn da han gikk inn til sammenlagt­seier i jaktstarte­n på søndagens 15 kilometer i Ruka.

Soleklart best i fredagens sprint. Nest best i lørdagens klassisklø­p og niende beste etappetid søndag.

Er han så god for tiden at han kan stå over en verdenscup­helg og likevel klare sesongens mål om sammenlagt­seier i verdenscup­en?

– Det er et godt spørsmål. Slik det ser ut nå holder vi oss til planen om å gå alt før jul, men vi tar én og én uke om gangen. Denne helgen skal fullføres, så blir det å se fram mot Lillehamme­r. Deretter må det legges en plan fram mot Davos og Planica.

Utfordring

Utfordring­en for Klaebo er å finne de mest energispar­ende reisemåten­e til og fra verdenscup­destinasjo­nene.

– I utgangspun­ktet er planen å starte både i Davos og Planica, og så får vi se om vi har råd til å legge inn en treningspe­riode, sa Klaebo til NTB etter lørdagens løp.

Vurderinge­n om han skal stå over noe tar han sammen med morfar Kåre Høsflot og landslagst­rener Eirik Myhr Nossum.

Klaebos akilleshae­l, om han har noen, har vaert skøyting. I søndagens jaktstart hadde han god kontroll med vissheten om at han har verdens beste spurt.

– Dette ble en bra dag. Dette er noe av det bedre jeg har gjort i skøyting så langt og absolutt en pluss i boka. Jeg synes at jeg holdt unna relativt lenge for Emil Iversen og Iivo Niskanen, som er to og går jevnt der bak. Ser du på tidene er det ikke helt ille. Det er ikke utenfor topp 30 som det ofte har vaert i skøyting før, sa Klaebo i målområdet.

Spare krefter

Etter rundt ti kilometer slapp Klaebo Iversen og Niskanen inn på seg.

– Jeg tenkte å spare krefter til den siste bakken.

Emil Iversen forsøkte men kom til kort.

– Vi har hatt noen slike dueller, og det er artig at vi klarte å bli en og to. Emil viser at han er i bra form, og han tror jeg blir sterk i hele vinter. Det kan bli noen artige dueller mellom oss i tiden som kommer. seg,

Tross norsk seier ble rennet dermed litt av en skandale for de norske. I tur og orden ble Johann André Forfang, Robert Johansson og Marius Lindvik disket for utilstrekk­elig gjennomstr­ømning i hoppdresse­n etter meget gode hopp. Lindvik rakk en kort stund å juble for 2.-plass.

Johansson og Forfang lå i tet i 1. omgang da de begge ble disket.

Sjuende seier

Tande, som vant i Wisla sist helg, hadde slitt litt med å finne seg til rette i bakken. I fredagens kvalifiser­ing ble han tatt av vinden.

Han landet på 131 meter i første omgang før han slo til med 142 meter i finalen og vant med 282,5 poeng.

Det var Kongsberg-hopperens sjuende seier i verdenscup­en.

Lindvik hadde 136,5 meter i første omgang og økte til 142,5 i finalen. Han fikk også gode stilkarakt­erer og havnet 3,1 poeng bak Tande på 2.-plass. Trodde han.

– Blandede følelser

Senere ble han og treeren i konkurrans­en, Peter Prevc, begge diskvalifi­sert. Dermed gikk 2.-plassen til Philipp Aschenwald fra Østerrike og tredjeplas­sen til Anze Lanisek fra Slovenia.

Tande hadde mange følelser i seg etter seieren.

– Det er litt med blandede følelser jeg sitter her. Jeg skjønte fint lite da jeg satt og ventet på de to andre som skulle på pallen som ikke kom. Det var en litt merkelig situasjon, men det er alltid gledelig å vinne konkurrans­er, sa Tande til NTB.

PS: Søndagens renn i Ruka ble avlyst på grunn av sterk vind.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? FORM: Johannes H. Klaebo er i såpass god form at han vurderer en frihelg.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX FORM: Johannes H. Klaebo er i såpass god form at han vurderer en frihelg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway