Varden

Går inn i skrekktunn­elen i jula

-

Men bare vent til romjulen: For ikke før er julegavene pakket ut, og julebesøke­t begynner å tenke på hjemveien, så baerer det rakt inn i litt av en skrekktunn­el.

Skremte Harr

1. juledag er det premiere for «Tunnelen», beskrevet som et intenst spenningsd­rama om en ulykke i en tunnel, der en tankbil begynner å brenne – og det blir en kamp om liv og død for dem som fanges der inne.

Dette er filminnspi­llingen som fikk Thorbjørn Harr, som spiller brøytebils­jåfør og tidligere redningsma­nn, til å begynne å kjøre med såkalt flukthette i bilen.

Manus er skrevet av Kjersti Helen Rasmussen, som kaller det et relasjonsd­rama – i en setting der alt settes på spissen. Da blir alt mer intenst, sier hun til NTB.

Tilspisset

– Hvorfor liker vi å la oss underholde av slike liv og døddramaer?

– Det er noe med å kunne sitte trygt i en kinosal og se på et drama, uten selv å vaere midt i det. Det er et aspekt ved det som handler om å gjennomgå katarsis, en form for renselse. Det å gå gjennom noe veldig dramatisk sammen i kinosalen, men likevel vaere trygg på at du kommer ut på andre siden like hel, sier Rasmussen:

– Det er rett og slett spennende å se dramatiske historier man virkelig kan relatere seg til. Det kan vaere tøft til tider, men likevel laererikt og underholde­nde.

Nokåtaav

– Det sies at det er flere kvinner enn menn sliter med tunnelskre­kk?

– Det er iallfall flere kvinner som tør å snakke høyt om det, svarer Rasmussen med glimt i øyet – og røper at det var filmens regissør Pål Øie som først klekket ut tunnelidee­n.

Han bor i likhet med henne i Bergen, og hun påpeker at dersom man bor på Vestlandet, er tunneler en stor del av livet.

Da høst- og julefilmen­e ble presentert på Filmens hus tidligere i høst, sa Pål Øie til NTB:

– Jeg må faktisk gjennom over 60 tunneler for å komme meg til hjemtrakte­ne mine på Sunnmøre til jul. Jeg kjører denne strekninge­n hvert år, med hele familien.

 ?? FOTO: NORDISK FILM / HANDOUT NTB KULTUR ?? SKUESPILLE­R: Thorbjørn Harr og Ylva Fuglerud spiller far og datter i «Tunnelen».
FOTO: NORDISK FILM / HANDOUT NTB KULTUR SKUESPILLE­R: Thorbjørn Harr og Ylva Fuglerud spiller far og datter i «Tunnelen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway