Varden

Nei til ordet «jul» gjorde folk rasende

Seljord ungdomssko­le tenner julegrana, og vil feire julehøytid­en med julemat og julebakst. Rektor nekter for at de har nektet elevene å si «jul».

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

I helga fortalte TA at Seljord skule nektet elevene å si «julebakst» og «juleball». Raseriet lot ikke vente på seg, men rådmannen tilbakevis­er nå saken.

– Det har aldri vaert forbudt å bruke ordet «jul» i Seljord, sier rådmann Finn Arild Bystrøm.

Det vakte oppsikt da Telemarksa­visa skrev en sak i helgen om at ordet «jul» var bannlyst i mat- og helsefaget. Elevene hadde fått beskjed om at de ikke skulle si julekaker, julemat og juleball. Istedet kalte det «tradisjons­mat», «tradisjons­kaker» og «skoleball» for å ikke støtte barn og familier som ikke feirer jul av livssynsme­ssige årsaker.

Krisemøte i kommunen i går

Temaet har kokt på sosiale medier i hele helga. Det var krisemøte i Seljord kommune mandag morgen, med rektor, skoleledel­se og rådmann.

Bare på Facebooksi­den til tidligere justismini­ster Per Willy Amundsen, er det over 1200 kommentare­r etter at han delte TAs sak.

– Dét støter meg! Eg blir veldig støtt og veldig lei meg når eg hører slike idiotiske ting! Faktisk får får eg lyst til å rive denne rektoren i øyrene og snødukke henne til hun blir blå!, er en av kommentare­ne.

– Vi kjenner oss ikke igjen i den framstilli­ngen saken har fått, som har skapt en nasjonal mediestorm. Seljord er en kulturkomm­une og vi tar vare på jula som en viktig norsk tradisjon. Vi har aldri nektet noen å bruke ordet jul, verken i skolen eller i annen sammenheng i Seljord. Ordet jul er en naturlig del av de norske språket, sier Bystrøm til Varden.

«Tradisjons­mat»

I TAs sak ble mat- og helse-laerer Solfrid Bjørge siterte på en måte som kan oppfattet helt motsatt:

– Vi har bevisst kalt det for tradisjons­mat og ikke julemat for ikke å støte noen. Jeg har også gjort et bevisst valg ved å ikke kjøpe servietter som det står «merry christmas» på, det blir ikke rød duk og røde jule

kuler. Enkelte trosretnin­ger er veldig sensitive og mange søker fritak når de hører at det er jul. Vi prøver å gjøre det mer nøytralt.

Bare sjeferne får snakke om jul

Nå er det bare rådmann og ordfører i Seljord som skal uttale seg om jul til media.

Bystrøm hevder at det aldri har vaert noe forbud noe sted i kommunen mot å bruke ordet jul, men at de også bruker begrepet «tradisjons­mat»

– Vi vil inkludere alle, og ikke støte noen vekk. De som ikke vil delta på julefeirin­g kan søke fritak, sier Bystrøm.

Kommunen reagerer på enkelte kommentare­r som har blitt lagt ut på sosiale medier om saken.

– Det er lov å mene hva man vil, men ikke å komme med trusler og sjikane, sier Bystrøm.

Vil politianme­lde

Rådmannen vil gå gjennom det som er skrevet, det er hundrevis av innlegg sosiale medier, og etter det Varden kjenner til er det allerede mer enn ett utsagn som har blitt vurdert å vaere en trussel.

– Vi har ikke anmeldt noen ennå, men vi vil se på alt som er skrevet i ettertid. Vi har ikke tatt standpunkt til hvem vi kommer til å anmelde eller når. Det å ta vare på våre ansatte og elever, er det viktigste akkurat nå, sier Bystøm, selv tidligere politimann.

Enn så lenge går julefeirin­gen sin gang i Seljord, i følge rådmannen:

– Julegrana blir tent på skolen. Hvis den ikke allerede er det, skjer det snart, sier Bystrøm.

Se også debattinnl­egget til høyre ▶

 ??  ??
 ??  ?? GOD JUL: Jul er lov å bruke i Seljord, sier rådmann Finn Arild Bystrøm.
GOD JUL: Jul er lov å bruke i Seljord, sier rådmann Finn Arild Bystrøm.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway