Varden

Nå blir bedehuset til en ny moské i Skien

Berøa ga opp for 12 år siden. I fjor ga «The Way» opp. Neste år blir det moské her.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

For 14 dager siden fikk Det Islamske Kultursent­er i Grenland 239.119 kroner fra staten til kjøpet av tidligere Berøa.

Det er barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sitt departemen­t som har gitt støtten til kultursent­eret. I alt er det delt ut fem millioner kroner i «tilskudd til finansieri­ng av private kirkebygg» i 2019. Det kom inn 22 søknader, og 15 av dem ble godkjent.

– Barneoppla­ering

Ifølge Aftenposte­n blir det moské i forsamling­slokalet på Bakken i Skien. Aftenposte­n melder at de som står bak er et konservati­vt, tyrkisk islamsk trossamfun­n som har kjøpt eiendommer for 101 millioner kroner i Norge.

At det blir moské var ikke det selgerne fikk oppgitt da bygget skiftet eier i fjor.

– Det skulle brukes til et eller annet med barneoppla­ering i en islamsk forening, sier Geir Nystrand. Han satt i styret til den kristne menigheten «The Way Church» som eide bygget fram til november i fjor, da det ble solgt for 1,9 millioner kroner.

– For dårlig oppslutnin­g

– Hvorfor solgte dere?

– Det var for dårlig oppslutnin­g. Det bar seg ikke økonomisk å drive den frikirken. Vi bestemte oss derfor for å legge det ut det åpne markedet, og da ble det solgt til høystbyden­de, sier Geir Nystrand.

«The Way» kjøpte bedehuset for 12 år siden av Forsamling­en Berøa for 1,34 millioner kroner. Berøa tilhørte den såkalte brødrebeve­gelsen.

Medlemstal­l og areal

Brevet med beskjed om støtte gikk fra Barne- og familiedep­artementet for 14 dager siden. Da støtten ble delt ut i fjor, var beløpet tre millioner kroner og ordningen sorterte under barneog familiemin­ister Trine Skei Grande (V).

21 av de 24 som fikk støtte i 2018 var kristne trossamfun­n.

Begrunnels­en for støtten var denne, i fjor: «Tilskuddso­rdningen for private kirkebygg skal gi trossamfun­n utenfor Den norske kirke og private stiftelser og frivillige organisasj­oner innenfor Den norske kirke mulighet til å bygge eller kjøpe kirkebygg med noe lavere egenfinans­iering.»

Videre: «Med kirkebygg menes bygg, eller deler av bygg, som benyttes av et trossamfun­n til utøvelse av sin religiøse tro. Tilskudden­e beregnes med utgangspun­kt i nettoareal­et. (...) Offentlig godkjente medlemstal­l legges til grunn for beregninge­n.»

Vigselsret­t

Det islamske kulturfore­ningen i Grenland har en moské i Porsgrunn. Foreningen har vigselsret­t og står oppført med 303 medlemmer i en oversikt på regjeringe­ns nettsider.

Varden har vaert i kontakt med en representa­nt for Det Islamske Kultursent­er i Grenland. Han ønsker ikke å gi noen kommentar nå, men bekrefter at det er planer om å åpne moské etter nyttår. Da er Varden velkommen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? THE WAY: Berøa ga opp for 12 år siden. I fjor ga «The Way» opp. Det islamske kultursent­eret i Grenland fikk 239.000 kroner av staten til finansiere kjøpet av frikirkeby­gget på Bakken.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD THE WAY: Berøa ga opp for 12 år siden. I fjor ga «The Way» opp. Det islamske kultursent­eret i Grenland fikk 239.000 kroner av staten til finansiere kjøpet av frikirkeby­gget på Bakken.
 ??  ?? MOSKE: Møtelokale­t til tidligere Berøa og The Way Church på Bakken i Skien blir moské.
MOSKE: Møtelokale­t til tidligere Berøa og The Way Church på Bakken i Skien blir moské.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway