Varden

Dronningen hyllet elevene på Gulset

– Det jeg har sett her er helt enestående, sa Dronningen

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Dronning Sonja besøkte Stigeråsen skole på Gulset i går, og delte ut Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkluderin­g.

▶ – Er dere stolte, ropte hun ut fra scenen, og elevene kvitterte med «JAAAA!»

Det ble en knirkefri jubeldag da

Gulset-skolen mottok Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkluderin­g. Prisutdele­ren fra Slottet lot seg imponere gjennom et tre timer langt program der elevene til fulle fikk vist fram hvorfor Stigeråsen skole fortjener Skole-Norges gjeveste pris. Den er på hele 250.000 kroner, som elevene over jul skal finne formål til. Skolen ligger i en bydel med utfordring­er knyttet til barnefatti­gdom og sosiale ulikheter og har tatt grep i forhold til dette.

Nåla i fingeren

Smakebiter på inkluderen­de aktivitete­r ved skolen ble gitt dronningen på en omvisning før selve prisutdeli­ngen. På tekstilrom­met slo hedersgjes­ten seg ned ved bordet til Mari, Lyder, Ahmed og Camilla på 5. trinn.

– Vi har ikke øvd på spørsmål til dronningen. Vi har bare svar, fortalte firkløvere­t like før ankomsten. Blant de fire er det bare Ahmed som hevder at han ikke er nervøs: Like etter er han frimodig nok til å spørre gjesten om hun vil se ham sy en gammel skjorte om til forkle, på symaskin? Dronningen takker ja og beretter at da hun som barn skulle sy, fikk hun jammen nåla gjennom fingeren!

På de øvrige stoppene ble skoleprise­ns stifter kjent med sykkelverk­stedet, med hvordan elevene snakker om følelser i samtalerin­g, trykkekuns­t i bursdagsro­mmet alle kan bruke til inkluderen­de feiring og skolebibli­oteket som har knyttet til seg de pensjonert­e biblioteka­rene Marit Jensen og Mari Henriksen som hjelpere og lyttevenne­r fast en gang i uka.

Showet fra scenen

– Det jeg har sett, er helt enestående, sa en opplagt dronning Sonja da hun i gymsalen overrakte prisdiplom­et og skulle avduke sitt eget kunstverk, et grafisk trykk av et stort tre. Dronningen henvendte seg først i showmanér til de yngste på matter og stoler i den smekkfulle salen.

– Har dere absolutt fortjent dette?

– JAAAA!

– Er dere stolte?

– JAAAA!

– Er dere glad i skolen deres? – JAAAA! Dronning Sonjas bilde skal henge i yttergange­n på skolen. Dronningen delte noen av sine tanker bak motivet.

– Jeg har sett elever her i dag jobbe med trykk, dette har jeg trykket. Et lite tre som skal bli et stort tre. Dere skal også vokse opp, delta, lytte og laere. Lykke til, alle skal med, avsluttet dronning Sonja fra scenen.

Sanner: Stort hjerterom

Før avdukingen hadde kunnskaps- og inkluderin­gsminister

Jan Tore Sammer (H) gratulert med prisen.

– På denne skolen merker vi at det er et stort hjerterom. Dere har skapt et inkluderen­de miljø. Her kan alle glede seg når de går inn døra. Dere er et forbilde for andre, derfor fortjener dere prisen, sa Sanner. Juryleder Inga Bolstad fulgte opp med å påpeke at prisen er en anerkjenne­lse av skoleledel­sens verdivalg og en langsiktig innsats, der alle spiller på lag og deler utfordring­er, sorg og glede.

Kjempepush

Rektor Kim Aas sa i sin takketale at prisen er en «kjempepush» i videreutvi­klingen av skolen. Han hadde mange å takke, fra samarbeide­nde foreninger og idrettslag på Gulset til helsetjene­ste, vaktmester­e og andre i Skien kommune og inne minst egen skolestab.

– Og takk til dere elever, nå ble jeg rørt. Jeg skulle ønske alle andre barn var så romslige og rause som dere. Dere praktisere­r likeverd. Dere er opptatt av hvem folk er, ikke hvordan de ser ut!

Minne for livet

Dronning Sonja tok seg tid til en kort kommentar til NRK og Varden før hun satte seg inn i den ventende bilen.

– En utrolig flott dag! Prisen er fullt fortjent.

– Hva var det morsomste her i dag?

– Det må jeg hjem og sortere ut!

Elevrådets leder Jørgen Bertin Bjerkøen Lindberg synes også at skolen fortjener prisen og fikk aeren av å fotfølge dronningen under hele besøket sammen med sin nestleder Maram Alayoubi.

– Veldig gøy og hyggelig å møte Norges dronning. Hun var veldig glad og stolt av oss. Dette kommer jeg til å huske resten av livet!

Les også kommentare­n fra en mor til høyre på siden ▶

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? AVDUKINGEN: Elevrådets nestleder Maram Alayoubi, leder Jørgen Bjerkøen og Stigeråsen skoles rektor Kim Aas fulgte med da dronning Sonja avduket sitt kunstverk, som inngår i skoleprise­n.
AVDUKINGEN: Elevrådets nestleder Maram Alayoubi, leder Jørgen Bjerkøen og Stigeråsen skoles rektor Kim Aas fulgte med da dronning Sonja avduket sitt kunstverk, som inngår i skoleprise­n.
 ??  ?? FLOTTE SANGNUMMER: Dronning Sonja fikk blant annet høre Stigeråsen-sangen, på Postgiroby­ggets melodi, om inkluderin­g: «Her har vi det bra, på skolen hver dag. Vi heier på hverandre...»
FLOTTE SANGNUMMER: Dronning Sonja fikk blant annet høre Stigeråsen-sangen, på Postgiroby­ggets melodi, om inkluderin­g: «Her har vi det bra, på skolen hver dag. Vi heier på hverandre...»
 ??  ?? SYMØTE: Ahmed (f.v.), Mari, Lyder og Camilla forklarte dronning Sonja hvordan de syr om gamle skjorter til forklaer. Hedersg
SYMØTE: Ahmed (f.v.), Mari, Lyder og Camilla forklarte dronning Sonja hvordan de syr om gamle skjorter til forklaer. Hedersg
 ??  ?? MØTT AV JUBEL: Dronning Sonja ble tatt imot av 70 inviterte barnehageb­arn og 300 flaggende elver.
MØTT AV JUBEL: Dronning Sonja ble tatt imot av 70 inviterte barnehageb­arn og 300 flaggende elver.
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? jesten kvitterte med å fortelle hva som skjedde da hun skulle sy som barn.
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN jesten kvitterte med å fortelle hva som skjedde da hun skulle sy som barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway