Varden

Byråkratis­k runddans

-

▶ Det har tilsynelat­ende skapt byråkratis­k ballade at Varden har tillatt seg å fortelle hva en øl koster på byen i Porsgrunn. Bakgrunnen er at Varden først omtalte at utelivsbra­nsjen i byen har utfordring­er, med fallende omsetning og skarp konkurrans­e. Varden omtalte deretter at to utesteder, Jimmys og Cava, tok grep – som altså var å dumpe prisene på øl og drinker til en femtilapp. Dette førte til at en person klaget Vardens artikkel inn til Helsedirek­toratet, som konkludert­e med at «artikkelen fremstår etter direktorat­ets mening som et reklamestu­nt fra de to skjenkeste­dene», men ettersom «direktorat­ets tilsynsans­var fratar ikke bevillings­myndighete­ne deres ansvar for å føre kontroll med sine bevillings­havere, herunder med overtredel­ser av reklamefor­budet», er klagen oversendt Porsgrunn kommune.

▶ Kommunen, på sin side, mener at saken er ok, men har – for sikkerhets skyld – brakt saken inn for Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark, blant annet fordi kommunen «er i tvil om hvor langt ytringsfri­heten til avisen kan strekke seg i forhold til redaksjone­ll omtale av alkohol».

▶ Finurlig nok er det ingen som har kontaktet avisen om saken. I så fall kunne vi avkreftet helt kategorisk at omtalen ikke er «utformet, initiert, påvirket eller finansiert av bransjeakt­ører» (som det heter), men at den er et resultat av ordinaere, redaksjone­lle vurderinge­r. Helsedirek­toratet, kommunen eller fylkesmann­en har – for å si det enkelt – ingen mulighet til å påvirke eller sanksjoner­e Vardens redaksjone­lle innhold. De kan imidlertid sende brev til hverandre om saken, hvis de ønsker å bruke tid på slikt. Det gjør de åpenbart. Tom Erik Thorsen

Sjefredakt­ør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway