Varden

P-piller og blåbaerglø­gg

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Hvis du er frisk nok, kan et besøk på apoteket vaere en fin opplevelse. Spesielt nå før jul er det mye godt der, som til dømes belgisk sjokolade. Og var det hyggelige priser på globoid og solkrem på blakk fredag, mon tro?

Men også dette skal kritiseres, selvsagt. Apotekene driver med såkalt omsorgssal­g, som betyr at de viser omsorg for dem som henter hjertemedi­sin eller noen andre piller. De ansatte anbefaler Oddveig fra Lia litt solkrem samtidig som hun er innom for å hente p-pillene sine. Det siste var bare et eksempel.

I utgangspun­ktet er det så mye fristende på de moderne apotekene at det burde vaere helt unødvendig å utøve kjøpepress. Sliter du med en litt stygg hoste, sier det seg selv at litt godteri er helsebring­ende. Tidligere var hostesaft svaert populaert, ikke minst blant dem som likte litt sterke saker. Ryktene gikk, spesielt i bygder uten vinmonopol: Her var det promille å hente. Derfor var det mange som noe anstrengt harket og tigget seg til en hostedram i de mer grisgrendt­e strøk av kongeriket. Sånn sett burde muligens apotek bli en del av polutsalg, eller omvendt. Et glass vin om dagen skal visstnok vaere den reneste hjertemedi­sin. Og da kan man jo i sitt stille sinn spekulere i hvor enormt effektivt det vil vaere med en hel flaske! Av alt som ikke hjelper mot forkjølels­e, skal visstnok en akevitt vaere det beste. Dette er det nok mange som er uenige i. Noen kan jo hevde at en gløgg eller en skvett genever gjør samme elendige nytten. Personlig vil jeg anbefale gløgg basert på blåbaersaf­t, med en neve rosiner. På den tredje siden er det politisk ukorrekt å reklamere for noe alkoholfri­tt før jul, i en tid da alle aviser anbefaler den beste akevitten og juleølet – for så å skrive om unger som får jula ødelagt av fulle foreldre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway