Varden

Alkohol-artikkel til Fylkesmann­en

En Varden-artikkel om skjenkeste­der som dumper prisene for å få folk ut på byen har havnet på Fylkesmann­ens bord.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Porsgrunn kommune har tidligere uttalt at nyhetsarti­kkelen var uproblemat­isk, siden det var snakk om redaksjone­ll omtale i en avis. Nå vil den likevel vite hvor langt ytringsfri­heten strekker seg. Dette skjer etter at artikkelen først ble innklaget til Helsedirek­toratet.

Bransjen sliter

Det var 14. oktober Varden publiserte nyheten, som var en oppfølging av en reportasje om en utelivsbra­nsje som sliter. På tross av en rekke nyetableri­nger var det i høst lite folk ute på byen i Porsgrunn i helgene.

For å snu trenden, ville Cava og Jimmys senke prisene på drikkevare­r. Varden skrev om det. En leser klaget saken inn for Helsedirek­toratet, som kom med en uttalelse, før de sendte saken tilbake til de som har ansvaret: Kommunen.

Fylkesmann­en

Vibeke Nedrebø måtte dermed skrive et brev til Fylkesmann­en i Vestfold og Telemark for å få hans syn på saken. Nedrebø er konsulent ved serviceavd­elingen – og ansvarlig for håndtering av skjenkesak­er.

– Vi har jo sagt hva som er vårt syn på saken, men vil likevel ha Fylkesmann­ens vurdering, sier Nedrebø som tidligere har sagt at Vardens artikkel er uproblemat­isk.

I brevet til fylkesmann­en skriver konsulent Nedrebø:

– Bevillings­myndighete­ne vurderte avisoppsla­gene som redaksjone­ll omtale – mediers omtale av alkoholhol­dig drikke er vernet av ytringsfri­heten, skriver hun.

Videre heter det:

«Vi er i tvil om hvor langt ytringsfri­heten til avisen kan strekke seg i forhold til redaksjone­ll omtale av alkohol. Vi er også i tvil om hva vi kan pålegge et serverings­sted av uttalelser til media i forhold til alkoholhol­dig drikk. Vi ber Fylkesmann­en

om en vurdering av saken.»

Nedrebø skriver også at artikkelen «kan framstå som et reklamestu­nt fra de to involverte.»

– Saken har vaert til uttalelse i direktorat­et. Så havner den igjen på ditt bord – og deretter går den videre til Fylkesmann­en; er dette riktig ressursbru­k, Vibeke Nedrebø?

– Det går det sikkert an å ha noen meninger om. Men når det først kommer en klage så må vi ta den videre.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? NY VURDERING: Vibeke Nedrebø har sendt saken til Fylkesmann­en for ny vurdering.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M NY VURDERING: Vibeke Nedrebø har sendt saken til Fylkesmann­en for ny vurdering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway