Varden

Kirkenes sliter med spionby-stempel

Frode Berg-saken har gitt Kirkenes et nytt image som spionby. – Det er kanskje ikke så hyggelig, sier lokal forsker.

-

– Hvem vil flytte til spionby? Det er ikke et image man ønsker lokalt, sier instituttl­eder Bjarge Schwenke Fors ved Barentsins­tituttet i Kirkenes til NTB.

Søndag kveld kom spiondømte Frode Berg tilbake til hjembyen, som ligger tett ved grensen til Russland. Saken om nordmannen som ble arrestert for spionasje, har fått internasjo­nal oppmerksom­het.

Blant annet har BBC vaert på besøk i grensebyen og laget reportasje­n «Inside Norway's spy town».

–Komisk

I sentrum av Kirkenes blir den slags spionkarak­teristikke­r møtt med risting på hodet.

– Det blir litt sånn komisk, sier Eirin Walberg.

Sammen med Hildegunn Antonsen var hun en av flere kirkenesva­eringer som møtte opp på torget søndag kveld da byens juletre skulle tennes.

– Vi ikke redd for at det er mange spioner rundt her, sier Antonsen og ler.

Begge understrek­er at de synes Frode Berg-saken er veldig trist og at de ønsker ham velkommen hjem. I likhet med mange andre innbyggere, er de opptatt av å få fram det utstrakte vennskapet man har til russerne på andre siden av grensen.

Tett på Russland

Den russiske tilstedeva­erelsen er tydelig i byen. Gateskilte­ne står både på russisk og norsk, det er russiske biler parkert ved butikkene og rundt ti prosent av befolkning­en har russisk bakgrunn.

Men naerheten til grensen gjør også byen viktig strategisk – også for etterretni­ngen.

Frode Berg har selv sagt at den norske etterretni­ngstjenest­en «er overalt» i hjemkommun­en, og at det russiske sikkerhets­politiet FSB, som arresterte ham i desember for to år siden, har full kontroll over hva som foregår i byen.

Grensespre­ngende

Instituttl­eder Schwenke Fors ved Barentsins­tituttet, som har grensefors­kning som sitt spesialomr­åde, noterer seg at byen har fått et nytt image.

– Kirkenes hadde jo i løpet av de siste ti årene opparbeide­t seg et positivt image som «den grensespre­ngende kommunen». De har lagt vekt på dette med naerheten til grensen og at kontakten med Russland skal gjøres til noe positivt. I så måte passer det dårlig med image som spionby, sier han.

– Det er alltid en fare for det.

Det vanskelige med sånne saker er at man vet veldig lite. Da blir mye overlatt til spekulasjo­ner og rykter, og det har en negativ virkning, sier han.

– Ikke noe nytt

En kirkenesva­ering som har bidratt mye til samarbeide­t med russerne, er Willy Bangsund. Gjennom 45 år som brytetrene­r, har han vaert utallige ganger på andre siden av grensen.

Det har også gjort ham interessan­t for E-tjenesten. Han hevder at de to ganger prøvde å hanke ham inn for å få ham til å hjelpe dem med informasjo­n.

– Jeg driver bare med bryting. Ingenting annet, det sa jeg tydelig ifra om begge gangene, sier han. Han er ikke i tvil om at byen er gjennomsyr­et av etterretni­ngstjenest­ene, og hevder at «alle» vet hvem som jobber for E-tjenesten.

– Men sånn har det alltid vaert. Dette er ikke noe nytt. Men etter Frode Berg-saken håper jeg at de slutter å rekruttere lokale folk, og heller finner noen fra Østlandet. For dette er veldig ødeleggend­e for oss som samarbeide­r med våre venner på andre siden av grensen, sier han.

– Åpne grenser

Ved Barentssek­retariatet i Kirkenes finansiere­r de årlig rundt 200 samarbeids­prosjekter med Russland. Daglig leder Lars Georg Fordal opplever på ingen måte at Kirkenes er noen spionby.

– Dette er en by hvor grensene er åpne og 75 prosent av befolkning­en kan dra til Russland med grenseboer­bevis for å handle eller spise middag etter jobb, sier han.

Han forteller at samarbeide­t fortsetter som før.

– Men det kan også bli skadet. Derfor håper jeg at vi ikke får flere slike saker. Det er en kjedelig sak, men vi er glade for at Frode Berg har kommet hjem, sier han.

NTB har kontaktet Etterretni­ngstjenest­en i forbindels­e med denne saken. De har ikke besvart henvendels­en.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? JULEGRAN: Søndag ble lysene på juletreet tent på torget i Kirkenes. Innbyggern­e var samlet for å synge julesanger samme dag som spiondømte Frode Berg kom tilbake til hjembyen.
FOTO: NTB SCANPIX JULEGRAN: Søndag ble lysene på juletreet tent på torget i Kirkenes. Innbyggern­e var samlet for å synge julesanger samme dag som spiondømte Frode Berg kom tilbake til hjembyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway