Varden

Trump vil ikke delta på riksrettsh­øring

USAs president Donald Trump vil ikke delta i kongresshø­ringene om riksrett mot ham som starter onsdag. Men han utelukker ikke å delta på et senere tidspunkt.

-

Trump ble i forrige uke offisielt invitert til å delta i høringene mot seg. Søndag kveld opplyste derimot hans advokat at Trump ikke ville delta. Avslaget på invitasjon­en kom som et fem sider langt brev til lederen av justiskomi­teen i Representa­ntenes hus, Jerry Nadler.

– Vi kan ikke med rimelighet forventes å delta i en hø- ring mens vitnene ennå ikke er navngitt og det er uklart om justiskomi­teen vil sikre presidente­n en rettferdig prosess gjennom ytterliger­e høringer, skriver advokat Pat Cipollone i Det hvite hus.

– Under de nåvaerende omstendigh­etene har vi derfor ikke til hensikt å delta i høringen onsdag, skriver Cipollone.

Ikke rettferdig

I brevet beskriver advokaten undersøkel­sene mot Trump som grunnløse og svaert ensidige.

Under delen av høringene som altså starter onsdag skal blant annet jurister med grunnloven som ekspertfel­t uttale seg om det juridiske grunnlaget for riksrettsp­rosessen. Høringene vil skje samtidig som etterretni­ngskomitee­n er ventet å legge fram en rapport som inneholder en sammenfatn­ing av bevisene mot Trump.

– En invitasjon til en akademisk diskusjon med jussprofes­sorer vil ikke begynne med å gi presidente­n noe som ligner en rettferdig prosess, skriver Cipollone i brevet.

Han skriver videre at et svar om en mulig separat deltakelse fra Trump under høringene på et senere tidspunkt, vil komme innen fredag. Dette er en alternativ frist fastsatt av Nadler i invitasjon­en til Trump.

Det var på forhånd ventet at Trump ikke ville delta på høringen selv om han var gitt en mulighet til dette. Den 4. desember har presidente­n planlagt å delta på NATO-toppmøtet i London.

– Sløsing med tid

Når justiskomi­teen møtes onsdag vil den starte arbeidet med å avgjøre om bevisene som er samlet i etterforsk­ningsfasen av prosessen oppfyller de konstitusj­onelle kravene for sette riksrett mot presidente­n for å ha forbrutt seg mot reglene om «forraederi, bestikkels­e eller andre forbrytels­er og forseelser.»

Komiteen forventes å vurdere minst fire tilfeller hvor den mener det kan foreligge brudd på reglene som dreier seg om maktmisbru­k, bestikkels­er, forakt for kongressen og hindring av rettferdig­het.

– Dette er en fullstendi­g sløsing med tid, sa Republikan­ernes leder i justiskomi­teen, Doug Collins, i et intervju med Fox News på søndag.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VIL IKKE DELTA: President Donald Trump fotografer­t søndag på vei tilbake fra et besøk på West Palm Beach i Florida. Samme dag har hans rådgivere meddelt justiskomi­teen i Representa­ntenes hus at han ikke vil delta under høringene om riksrett som startet onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX VIL IKKE DELTA: President Donald Trump fotografer­t søndag på vei tilbake fra et besøk på West Palm Beach i Florida. Samme dag har hans rådgivere meddelt justiskomi­teen i Representa­ntenes hus at han ikke vil delta under høringene om riksrett som startet onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway