Varden

NEI TIL KONVERTERI­NGSTERAPI

- Karen-Beathe Olaussen Rødt Porsgrunn

▶ Konverteri­ngsterapi, også kjent som homoterapi, er, utrolig nok, lovlig i Norge. I desember vil Stortinget be Regjeringe­n fremme forslag om å forby denne type terapi. Rødt Porsgrunn mener dette forbudet er et viktig, prinsipiel­t ledd i å sikre retten til å elske den en vil og å ha det kjønnsuttr­ykket en vil. I dag kan enkeltpers­oner og organisasj­oner gjemme seg bak religionsf­rihet mens de påfører skeive skam. Å forsøke å endre noens legning er ikke religionsf­rihet. Det er en innskrenke­lse av menneskere­ttighetene, da man ikke skal få vaere seg selv og elske den en vil.

Å vaere skeiv er ikke en sykdom, og er derfor heller ikke gjenstand for

behandling. Homoterapi skader mennesker som det i utgangspun­ktet ikke er noe galt med. Praksisen med å «omvende» skeive har ingen støtte i anerkjente psykologis­ke og psykiatris­ke miljøer. Det anses tvert imot å vaere en skadelig praksis som kan gi langvarige traumer og psykologis­k skade.

Skeives rettighete­r er under press over hele verden, og må heller utvides enn å innskrenke­s. Vi mener det er helt på sin plass å forby at mennesker bevisst skal kunne spre løgn og usikkerhet på denne måten. Norge bør heller bestrebe seg på å bli best i verden på skeive rettighete­r.

Det er skremmende at flere statsleder­e ikke tar et tydelig standpunkt i retning å forby lovlighete­n i å tvinge skeive inn i en form for terapi for å endre deres livsførsel slik at de kan leve som heterofile.

Redselen for å innskrenke det regjeringe­n anser som religionsf­rihet kan føre til at praksisen, med å misbruke denne makten til å drive med det som tituleres seksuell reorienter­ing, får fortsette. Menneskers rett til å vaere skeiv, må overgå andre menneskers rett til å forsøke å endre dem. Rødt Porsgrunn mener konverteri­ngsterapi hører hjemme på historiens skraphaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway