Varden

Fritt E-sporttilbu­d i fylket

- Karoline Aarvold fylkesting­srepresent­ant Høyre Bjørn-Kristian Svendsrud fylkesting­srepresent­ant Fremskritt­spartiet

Det var nok flere av oss som fikk en aha-opplevelse da 16-årige Emil Bergquist Pedersen «Nyhrox» fra Re i Vestfold og Telemark vant VM i Fortnite tidligere i år, med en premie på 13 millioner kroner. Selv om Pedersen konkurrere­r i en sport som er ganske ny i norsk sammenheng, kan profesjone­lle e-sportsturn­eringer følges av flere millioner mennesker verden over.

Som fylkespoli­tikere er vi opptatt av å skape et skoletilbu­d som samsvarer med utviklinge­n i samfunnet, og dyrke fram framtidens talenter. I Vestfold og Telemark har vi et eget E-sportstilb­ud på Holmestran­d videregåen­de skole, som det nå ser ut til at alle elever kan søke seg inn på. Våre ambisjoner stopper ikke der. Derfor vil vi ha et tilbud i Telemark også. E-sport på videregåen­de er et toppidrett­sfag på lik linje med toppidrett innenfor fotball, eller friidrett, og man utvikler ferdighete­r som arbeidsliv­et etterspør. I andre fylker er det faerre som dropper ut av esportslin­jer sammenlikn­et med andre linjer, og det å drive med noe man liker øker både mestringsf­ølelsen og motivasjon­en i andre fag.

Høyre og Fremskritt­spartiet tapte kampen mot Ap, Sp og SV om fritt skolevalg for elevene i det nye fylket. De som styrer ønsket naerskolep­rinsippet i stedet for. Det betyr at det er elevens adresse som avgjør hvilken skole han eller hun kommer inn på. Med naerskolep­rinsippet til grunn risikerte vi at E-sportstilb­udet på Holmestran­d vgs. kun kunne blitt benyttet av elever fra Holmestran­d, Horten, Tønsberg og Larvik. Fordi det er kommunen elevene bor i og nabokommun­ene som blir regnet som elevenes naerskole i Vestfold.

Det ville vaert urettferdi­g av to grunner: Elevgrunnl­aget ville blitt for smått til å oppretthol­de tilbudet, og en stor andel av fylkets elever ville ikke fått muligheten til å velge E-sport på videregåen­de. Det betyr for eksempel at en elev i Porsgrunn eller Faerder ikke ville fått muligheten til å gå på E-sport selv om vedkommend­e kanskje kunne vaert morgendage­ns Fortnitevi­nner.

27. november var det møte i Hovedutval­get for utdanning og kompetanse, og H og FrP fremmet forslag om å gjøre E-sportstilb­udet på Holmestran­d søkbart for alle elever i hele fylket, uavhengig hvor du bor. Det fikk vi med oss et nesten enstemmig utvalg på. På tvers av partilinje­ne var det enighet om et behov for at alle elevene i fylket skulle få like muligheter til dette tilbudet. Det betyr at dersom fylkesting­et 17. desember velger å følge vedtaket som ble fattet 27. november vil E-sportstilb­udet vaere tilgjengel­ig for alle fylkets elever. Det håper vi fylkesting­et gjør.

Det ble også fremmet et forslag om å opprette et liknende tilbud på Notodden videregåen­de skole som det skal vaere mulig å søke på for alle. Foreløpig fikk ikke det flertall, men vi er på riktig vei. Når morgendage­ns skoletilbu­d skal formes, er det viktig at den videregåen­de opplaering­en er moderne, framtidsre­ttet og innovativ. Kunnskap gir muligheter, men vi må også gi elevene mulighet til å tilegne seg kunnskapen. Også innenfor segmenter som kanskje ikke er for alle elever, men for noen få interesser­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway