Varden

Nei til vindkraft

- Trygve Johannesse­n Skien

Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen ønsker i Varden 21. november å bygge vindkraft som skal bidra «til lavere strømprise­r og flere arbeidspla­sser». Jeg ber imidlertid alle involverte i vår region om å rope et rungende nei til vindkraft. Vi trenger ikke vindkraft i Norge.

Norge er en stor produsent og eksportør av elektrisk kraft. Når det gjelder andel elektrisit­et fra fornybare kilder ligger Norge på naer 100 %, altså over 300 % over gjennomsni­ttet i EU, på 29 %. Når det gjelder andel fornybar energi av totalkonsu­met, ligger Norge på rundt 70 %, mer enn 400 % over EUs gjennomsni­tt på 17 %. Norge ligger skyhøyt over alle andre europeiske land, og Norge har innfridd alle mål om fornybar strøm og fornybaran­del i energifors­yningen.

Vindkraft får vi bare når det blåser, og vindkrafte­n har ingen systemford­eler i det norske nettet. Tvert imot, det antas at vårt kraftnett må styrkes med mange titalls milliarder for å håndtere vindkrafte­n. Dette må strømkunde­ne betale, i realiteten en kraftig subsidieri­ng av vindkrafte­n. Vindkraft i Norge har ingen målbar virkning på det globale klimaet. Og hvorfor bygge ut subsidiert vindkraft med enorme naturødele­ggelser når vi kan bygge ut mer vannkraft? I henhold til Sintef-rapporten TR A7227 har Norge et utbyggings­potensial for vannkraft på 20 GW i tillegg til dagens installert­e kapasitet på 33 GW.

Årsaken til at det potensiale­t ikke er tatt ut, er hverken latskap eller inkompetan­se i norske kraftselsk­ap – prosjekten­e er ikke lønnsomme etter skatt. Vindkrafte­n har en helt urimelig skatteford­el når den slipper grunnrente­skatten. Våre politikere burde i det minste likebehand­le vind og vann. De burde egentlig prioritere vannkrafte­n fordi vannkraft er en mye bedre kontroller­bar kraftkilde enn vindkrafte­n. Vindkrafte­n er å betrakte som en stor forstyrrel­se inn på strømnette­t fordi den stadig må kompensere­s med andre kraftkilde­r når det ikke blåser.

Entogreise­i Nord-Tyskland er et mareritt. Det er vindturbin­er over alt. Og klimamessi­g har denne satsingen vaert en fiasko. De siste 10 årene har økningen av vindkraft ikke ført til noen saerlig reduksjon av Tysklands utslipp av CO2. Jo mer vindkraft, jo dyrere strøm. Vindkraftl­andene Danmark og Tyskland kjemper om pristoppen på strøm, med rundt 300 øre per kilowattim­e. «Energifatt­igdom» er et nytt ord i Tyskland. Flere hundre tusen familier får hvert år strømmen stengt fordi de ikke kan betale regningen.

En utbygging av vindkraft er totalt unødvendig. Kun lønnsom for utbyggerne, mens vanlige innbyggere må ta kostnadene og ulempene med varig ødelagt natur. Ikke bare kostnadene når turbinene monteres, men også når de om en del år skal fjernes. Etter at Tyskland er blitt ødelagt, er nå turen kommet til Norge. Men tyskerne synes å ha fått nok. Hittil i år er det kun montert 35 vindturbin­er, en reduksjon på 82 % i forhold til i fjor som også var et svakt år.

Vind- og solkraft vil i 2025 ha kostet tyskerne 4 billioner norske kroner i subsidier, nesten tre norske statsbudsj­ett. I 2017 sto 30.000 vindturbin­er og et utall solceller for beskjedne 4,1 prosent av samlet energiforb­ruk i Tyskland. Ekstrabonu­s er et ustabilt nett med ny rekord i strømavbru­dd. Globalt er vindkrafte­ns andel av det totale energikons­um ca. 1,5 % på tross av den enorme satsingen som er gjort. Kina har gitt opp satsingen på vindkraft og bygger nå hundrevis av kullkraftv­erk, i henhold til Parisavtal­en. Ja, Kina har underskrev­et Parisavtal­en, men har ikke lovet en kilo reduksjon i CO2-utslipp.

Vindturbin­er dreper rødlistede fugler og mange insekter, de lager lavfrekven­t lyd med lang rekkevidde som ødelegger livet for naboer, og de lager lysblink som også plager mange. Saerlig ser hubroen ut til å vaere truet. Ingen offentlig instans kan gi en vurdering av de samlede konsekvens­ene for naturen av den norske vindkrafts­atsingen.

Så er det snakk om varige grønne arbeidspla­sser, etter at en vindpark er ferdigstil­t. La oss bruke Statkrafts Fosenpark som eksempel. Når Fosenparke­n er ferdig, vil det bli behov for ca. 50 årsverk i drift og vedlikehol­d. Med en investerin­g på 11 milliarder kroner blir dette mer enn 200 millioner kroner investert i hver arbeidspla­ss. Samfunnet kan ikke ta seg råd til å etablere denne type grønne arbeidspla­sser.

Sittende på en stein på en åsrygg i en skog ser jeg nedover mot et vann og en ny åsrygg bak vannet. Dette er en vakker utsikt. Vindturbin­er hadde ødelagt denne skogen for alltid. Alle som er glad i norsk natur må si nei til vindkraft.

 ?? FOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX ?? SVAERT SYNLIG: Vindmøllen­e i vindmøllep­arken på Smøla ruver i terrenget.
FOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX SVAERT SYNLIG: Vindmøllen­e i vindmøllep­arken på Smøla ruver i terrenget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway