Varden

Diskrimine­ring er ikke en følelse

- NHF UngVoksen

FN har slått fast at Norge bryter menneskere­ttighetene til funksjonsh­emmede, og at det dreier seg om systematis­k diskrimine­ring.

Når unge voksne ikke får bestemme selv når de skal stå opp om morgenen, eller legge seg på kvelden, så er det diskrimine­ring. Når du endelig får drømmejobb­en men likevel ikke får den, fordi arbeidspla­ssen nekter å gi deg det største kontoret der du kommer inn med din el-rullestol, så er det diskrimine­ring. Når en mor med funksjonsn­edsettelse­r ikke får følge barnet sitt på skolen første skoledag fordi ikke skolen er tilgjengel­ig så er det diskrimine­ring.

Når jeg og min bestevenni­nne har lyst til å ta oss en venninnetu­r til London - noe som er helt normalt for unge voksne - da nekter kommunen oss å dra. Hvorfor? Fordi vi er avhengige av assistanse. Vi kan til nød få tillatelse til en Strømstad-tur, hvis vi er hjemme på kvelden. Overnattin­gstur er utelukket, vi har kommunearr­est. Diskrimine­ring er ikke en følelse, men det kjennes på kroppen. Helt inn til beinmargen!

Mange, mange unge voksne med nedsatt funksjonse­vne må hver eneste dag kjempe en kamp for å få assistanse til dagligdags­e gjøremål. De må kjempe for å bli sett og tatt på alvor. Du som leser dette tror det kanskje ikke? Det er vel ikke så ille, tenker du kanskje? Åpne øynene helt opp, løft blikket og legg merke til alle hindringen­e vi møter. En trapp her, og et sett dårlige holdninger der- det blir diskrimine­ring av sånt! Bli med oss i kampen vår og kjemp for likestilli­ng. Kanskje en dag er det du som kjenner diskrimine­ringen på kroppen.

3. desember er det FNs internasjo­nale dag for mennesker med nedsatt funksjonse­vne. Norske politikere må erkjenne at en stor gruppe mennesker urettmessi­g holdes utenfor i dagens samfunn. Deretter må de ta grep, og gjøre noe med det. Da nytter det ikke å komme med ideer om dugnad og rasle med småpenger. Det er på tide med ressurser og handling, for lista er lang: sterkere lovverk, holdningse­ndring, mer kunnskap og planmessig innsats for å fjerne alle hindringer.

Birgitte Holmsen Kristianse­n

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway