Varden

Nye kutt, mindre trygghet

- Stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet og leder av Stortinget­s justiskomi­té

Avstanden mellom historien FrPs justismini­ster – den sjuende i rekken – forsøker å selge og den virkelighe­ten norsk politi står i på bakkeplane­t er enorm.

Varslene om en uholdbar situasjon fra tillitsval­gte i Politiets Fellesforb­und, Politijuri­stene, NTL Politiet og flere, gjør ikke inntrykk på høyreregje­ringen. Forstå det den som kan.

Ofre for kriminalit­et står i lange køer som følge av at kapasitete­n er sprengt på etterforsk­ing og påtale i politidist­riktene. Folk opplever mer og mer at politiet ikke kommer når de trenger det, og at politiet er fjernere folk enn før den såkalte Naerpoliti­reformen. Her har utrolig mye sviktet på veien. Vårt politi er gitt en enorm oppgave uten å bli satt i stand til å kunne løse den, og det ansvaret baerer høyreparti­ene.

Arbeiderpa­rtiet mener politidist­riktene må prioritere­s og at statsbudsj­ettet ikke tar situasjone­n i politiet på alvor. Når vi kan se på nyhetene at en eldre kvinne som har hatt innbrudd i hjemmet sitt opplever at politiet ikke tar kontakt på flere dager, er det noe galt. Når befolkning­en på Nesodden, hvor det bor 20.000 mennesker, ikke kan regne med at politiet kan holde på responstid­skravene sine, er det noe galt.

Når folk som ringer politiets nødnummer ikke kan vaere sikre på at politiet kan ta telefonen, slik som flere hundre har opplevd i Sør-Øst Politidist­rikt, er det noe galt.

Jeg frykter at dette fører til mindre tillit mellom folk og politiet. I tillegg vet vi at dette går kraftig ut over alle ansatte i politiet, hvor vi har lest flere saker om ansatte som gråter i fortvilels­e på jobb. Som ikke lenger er stolte over jobben sin og forteller oss gjentatte ganger at de ikke kan levere på hele samfunnsop­pdraget sitt.

Manglende prioriteri­ng av politiets drift fører til dårligere forebyggin­g av kriminalit­et, at ofre for kriminalit­et står i årevis uten at en straffesak oppklares og at kriminelle får strafferab­atter i domstolene fordi sakene har tatt for lang tid. Strider ikke dette kraftig mot vår alles rettsoppfa­tning?

Arbeiderpa­rtiet mener det trengs en real opprydding i både ressurssit­uasjonen og den klamme målstyring­en som politiet og offentlig sektor er underlagt. Med vårt budsjett ville politiet i 2020 hatt 470 millioner mer til å løse oppgavene sine, der styrking av politidist­riktene, etterforsk­ingsløftet og en egen satsing på påtale i politidist­riktene prioritere­s.

Når dagens tellemetod­e for politidekn­ing tilsier at vi har snart 2 per 1000 politifolk pr. innbygger, mens det i realiteten hva gjelder operative politifolk viser et totalt annerledes bilde bør det bety at denne måten å måle på må endres. Vi trenger flere politifolk, men vi må telle det som faktisk teller, det som betyr noe for kvaliteten og tjenestene folk skal motta.

I tillegg mener Arbeiderpa­rtiet det trengs en klar opptrappin­gsplan for sivile stillinger i politiet. Som NTL Politiet har pekt på flere ganger vil dette kunne frigjøre mye politikraf­t.

Folk på Dalen og i Groruddale­n trenger et politi som er til stede, som er naert. Folk etterlyser ikke halvstengt­e kontorer, men mer synlig politi som forebygger kriminalit­et og som er der folk er. Ofre for kriminalit­et fortjener at deres saker ikke henger fast i en overbelast­et straffesak­skjede. Da trengs det som høyreregje­ringen er ute av stand til å levere: Politisk handling, vilje og gjennomfør­ingsevne.

Lene Vågslid

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway