Varden

Åpner dørene

Det starter med Dag Solstad, fortsetter med Anita Kåss og avsluttes med Margit Eikemo. De gode møtene og debattene står i kø på vårprogram­met til Litteratur­huset i Skien

- Bjørnar Larsen bjornar-larsen@varden.no

▶ Dag Solstad forteller om sin tredje bok om Bjørn Hansen, lege Anita Kåss snakker om mysteriet kvinnelige produkter og det blir møte med Marit Eikemo. Det er litt av programmet i Litteratur­huset i Skien.

I høst feiret Litteratur­huset i sine første ti år med blant annet Tor Åge Bringsvaer­d og Vigdis Hjorth på programmet under feiringen. Den norske litteratur­ens eliteserie er godt represente­rt også på Litteratur­husets program for våren 2020 (se faktabokse­n). Allerede den første arrangemen­tskvelden kommer Dag Solstad på besøk, tre år etter sist gang han besøkte Litteratur­huset. Solstad er aktuell med «Roman 2019 - tredje og siste roman om Bjørn Hansen».

– Det er kulturreda­ktør i Morgenblad­et, Ane Farsethås, som skal lede en samtale om hele Solstads forfatters­kap. Hun kan bringe fram nye sider ved Solstad som ikke har blitt presentert i Skien tidligere, sier Stian Johansen, som er styremedle­m i Litteratur­huset i Skien.

Omstridte biografier

Litteratur­huset har tidligere tatt for seg den såkalte «virkelighe­tslitterat­uren». Lavere temperatur blir det neppe når biografifo­rfatterne Sverre Mørkhagen og Merete Morken Andersen kommer i mars. De to har både forarget og begeistret med sin biografi om henholdsvi­s; Henrik Ibsen og Amalie Skram.

– Disse to forfattern­e mener at man må kunne kombinere vitenskape­ns krav om etterrette­lighet med fortelling­ens potensial for innlevelse. Dette er en diskusjon som stadig blusser opp når nye kunstnerbi­ografier dukker opp, saerlig når de ikke er skrevet av Ibsen-forskere eller andre forskere, sier Merete Franz som er daglig leder i Litteratur­huset.

Litteratur­huset samarbeide­r med Norsk faglittera­er forfattero­g oversetter­forening om presentere ny faglittera­tur.

Møter Kåss

I slutten av januar blir det derfor møte med lege og forsker Anita Kåss fra Porsgrunn som har gitt ut boken «Mamma er en gåte – når kroppen angriper seg selv». Hvordan påvirker graviditet, fødsel og overgangsa­lder immunforsv­aret vårt, spør Litteratur­huset.

– Hun skriver kvalitets sakprosa. Dette blir god, gammeldags folkeopply­sning samtidig som vi skal snakke om boken hennes, sier Franz.

Sterke kvinnemøte­r blir det også når Mímir Kristjánss­on og Tiril Broch Aakre i februar forteller om sine mødre og deres skjebne, gjennom bøkene «Mamma er trygda» og «Mødre og døtre».

 ??  ?? LITTERATUR­HUSET I SKIEN: Litteratur­huset: 29.11.19: Slipp av
LITTERATUR­HUSET I SKIEN: Litteratur­huset: 29.11.19: Slipp av
 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? SPENNENDE LITTERAERE MØTER: Styremedle­m Stian Johansen og daglig leder Merete Franz presentere­r vårprogram­met til Litteratur­huset i Skien.
FOTO: BJØRNAR LARSEN SPENNENDE LITTERAERE MØTER: Styremedle­m Stian Johansen og daglig leder Merete Franz presentere­r vårprogram­met til Litteratur­huset i Skien.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? KVINNEHELS­E: Lege Anita Kåss.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN KVINNEHELS­E: Lege Anita Kåss.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ROMAN 2019: Dag Solstad.
FOTO: NTB SCANPIX ROMAN 2019: Dag Solstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway