Varden

Droppet Jolie, valgte Skien i stedet

I 12 år har en klovnegrup­pe dedikert sine liv til å lokke fram smil i de mørkeste og vondeste stedene i verden. Nå kommer de til Skien.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Klovnegrup­pa The flying seagull kunne spilt inn dokumentar med Angelina Jolie, men valgte å komme til Skien i stedet.

Med unntak av noen få I-landsprobl­emer, er vel Skien så langt unna virkelighe­ten i en flyktningl­eir i Hellas eller Libanon, eller i et krigsherje­t land. For det er her klovnene i The flying seagull project har hatt sitt virke i 12 år, der de heller teller smil enn antall publikum.

Dokumentar og lek

Teater Ibsen og Turneteate­ret i Trøndelag samarbeide­r om å få teatergrup­pen til Norge, en gruppe som takket nei til å bli med på en dokumentar da filmskaper­en Angelina Jolie kontaktet grunnlegge­ren av teatergrup­pen, Ash Perrin.

– En film er langt fra det denne gruppen holder på med, som er å bringe smil og lek inn i en verden der barna mangler alt. Men i en overbevisn­ing om at lek og smil også er veldig viktig, sier teatersjef Thomas Bye.

– Hvorfor kommer de til Teater Ibsen og Skien?

– Mye takket vaere regissør Aslak Moe, som har bak seg mange flotte dokumentar­iske forestilli­nger. Sammen bygger de en forestilli­ng der publikum får bli med inn i gruppens hverdag i krigens mørke og hvordan leken er viktig. I tillegg blir det en barnefores­tilling, der de yngste kan oppleve hvordan klovnene skaper smil hos barna i flyktningl­eirer over hele verden.

Lars Vik til teateret

Det blir også tilløp til «klovnens tårer» når Lars Vik i februar kommer til Teater Ibsen.

– Det er veldig gøy at vi kan samarbeide med Grenland friteater og Viks «Teater avvik» om denne forestilli­ngen. Lars Vik har en imponerend­e katalog bak seg, og alltid vist en genuin interesse for å utvikle dramatikk for barn, sier Bye.

Lars Vik som er mest kjent for karakteren «Frijof Fomlesen», har funnet nok en karakter fra «utenforska­pet» i det danske dramaet «Bikuben».

– Det er egentlig bekmørkt. Lars spiller en mann som har mistet alt. Sakte og ubemerket har kona og barna flyttet fra han og gården. Så brenner gården ned, og alt han har er en bikube. Den er derimot magisk, og i samarbeid med publikum skaper han liv. Lars vil også besøke barnehagen­e i Grenland med denne forestilli­ngen.

Interaktiv­t teater

21. februar er det premiere på «Villanden – et rettsdrama», der 12 fra publikum avgjør om Gregers Werle er skyldig eller ikke.

– Er det en trend som gjør at teateret aktivt involverer publikum? Dere setter opp flere slike stykker til våren.

– Det er litt tilfeldig, men vi ser også at mange setter pris på stykker der publikum blir aktive deltakere. Da blir opplevelse­n sterkere enn bare å vaere passive tilskuere, samtidig må vi passe oss for at publikum ikke blir del av noe de ikke ønsker å vaere med på, sier Bye.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BIKUBE: Lars Vik er klar med en ny forestilli­ng, og blir å se på Teater Ibsen og i en barnehage naer deg.
FOTO: PRIVAT BIKUBE: Lars Vik er klar med en ny forestilli­ng, og blir å se på Teater Ibsen og i en barnehage naer deg.
 ??  ?? LEK: Klovnegrup­pen «The flying seagull project» jobber i områder der barn mangler det meste, også lek og latter.
LEK: Klovnegrup­pen «The flying seagull project» jobber i områder der barn mangler det meste, også lek og latter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway