Varden

De voksne må vaere voksne

-

▶ Debatten om jul, julemat og tradisjone­r har antatt parodiske og henimot farlige proporsjon­er etter at TA intervjuet en laerer i Seljord som redegjorde for at de har droppet julekuler og røde duker og «bevisst kalt det for tradisjons­mat og ikke julemat for ikke å støte noen». Vi er fundamenta­lt uenige i en slik tilnaermin­g. Vi tror ikke at noen blir støtt av at vi har og feirer jul i Norge. Vi tror heller ikke Seljord kommune har avskaffet juletradis­jonen.

▶ Det største problemet i denne saken, er ordskiftet om den. Denne og andre saker har vist at dette er en vanskelig øvelse. Det hagler med påstander, knallharde karakteris­tikker og trekkes feilaktige konklusjon­er. Fra det vi må anta er voksne folk. Som ordlegger seg på en måte barna og barnebarna deres ikke bør se dersom de ønsker å vaere gode forbilder. Høyre forsøkte, på en flau måte, å gjøre saken til et politisk poeng. KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad hengte seg på. Frps Per-Willy Amundsen «tenker slike laerere er uskikket til å jobbe i skolen» mens partifelle Jon Helgheim tar til orde for «en snarlig avskjed av rektor» dersom hun ikke «rydder opp». Ingen av rikspoliti­kerne eller partiene nevnt over skal, ifølge Filter Nyheter, ha kontaktet kommunen for å sjekke fakta i saken.

▶ Det må vaere mulig å diskutere både kultur, tradisjone­r og vaere enig eller uenig uten at det går fullstendi­g over styr og utarter til populistis­k stråmannsa­rgumentasj­on. At stortingsr­epresentan­ter vil avskjedige(!) kommunalt ansatte er spinnvilt nok, men mangelen på kunnskap om Arbeidsmil­jøloven og rolleforst­åelse er egentlig det minst urovekkend­e i denne saken. Det må vaere mulig å ønske seg til jul at voksne oppfører seg som voksne. Uten å tro på julenissen. Tom Erik Thorsen

Sjefredakt­ør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway