Varden

DNT skal flytte og lage Friluftsli­vets hus

Etter 12 år i Nedre Hjellegate flytter DNT Telemark til nye lokaler i Torggata 15, og setter med det startskudd­et for en gammel drøm og langsiktig målsetting.

- Tone.lensebakke­n@varden.no

Tone Lensebakke­n

▶ SKIEN

Det skriver Den Norske Turistfore­ning Telemark i en pressemeld­ing.

– Vi har lenge visst at vi må gjøre noe med tanke på nye lokaler. Eksisteren­de lokaler er ikke arealeffek­tive og ideelle til de behovene organisasj­onen har i dag. I tillegg sparer vi penger ved å flytte til Torggata. De nye lokalene gir oss en sentral plassering i fylket og mer synlighet i bybildet. Med kollektivt knutepunkt rett utenfor døra, starter turen bokstaveli­g talt på dørterskel­en med «Bussen til bushen», sier daglig leder i DNT Jon Atle Holmberg.

Aktivitets­senter

De nye lokalene skal vaere et aktivitets­senter for tur- og friluftsli­vsinteress­erte med mulighet for aktivitet både tidlig og seint.

– Her skal man kunne møte likesinned­e, planlegge turer, ha kurs, møter, foredrag og samlinger. (...) I tillegg vil DNT Ung Telemark ha sterk medvirknin­g på utforming og bruk. Får de det som de vil, med tillatelse fra kommunen og nødvendig finansieri­ng, blir det utvendig klatrevegg på sørveggen, står det i pressemeld­ingen.

– Vår butikk og tursenter holder åpent i Nedre Hjellegate 2 ut romjula, stenger så i uke 1 og vil reåpne i Torggata 15 – 27. januar. Da kan man igjen komme innom for å finne turutstyr og få hjelp til turplanleg­gingen.

Friluftsli­vets hus

– Friluftsli­vets hus er en drøm vi sammen med fylkeskomm­unen har båret på lenge, og som vi nå får realisert. Målet er å samle og styrke et til tider fragmenter­t friluftsli­v. NMBU har i en rapport for Helsedirek­toratet konkludert med følgende: Naturen og friluftsli­vet er nordmenns absolutt foretrukne arenaen for aktivitet, fritid og rekreasjon. Likevel taper friluftsli­vet kampen om ressursene, sier Holmberg.

Hovedårsak­en til dette, er at friluftsli­vet er for dårlig organisert. Det ønsker vi å gjøre noe med, og vil invitere andre friluftsli­vsorganisa­sjoner til samlokalis­ering med oss. Dette er også ønsket fra blant annet fylkeskomm­unen, som er tydelige på at de ønsker økt samhandlin­g med frivilligh­eten, står det i pressemeld­ingen.

Dugnad og lavbudsjet­t

– Som ideell organisasj­on er det begrenset med midler til å gjøre de store løftene med en gang. I første omgang vil fokus ligge på å få lokalets rammer på plass.

Gjenbruk og dugnad blir nøkkelen. Vi kommer til å ta med oss mye av det vi har fra før, og arver noe av huseier som disponerer lokalene i dag. Vi tar gjerne imot hjelp fra bedrifter og andre som har kontormøbl­er, skillevegg­er, skyvedører, rullegitte­r mm til overs. Selve flyttingen, og enkle snekkeropp­gaver og male skal vi gjøre på dugnad fra 6. januar. Vi setter pris på all den hjelp vi kan få.

Inviterer til bruktmarke­d

Førstkomme­nde fredag, 29.11, inviterer DNT ung Telemark til gjenbruksa­rrangement­et «Grønn fredag» i Nedre Hjellegate 2. Som et motsvar til Black Friday kan du denne ettermidda­gen selge ditt eget turutstyr og kjøpe brukt av andre.

 ?? FOTO: MARIUS DALSEG/OITANGEN ?? DNT: Jon Atle Holmberg, Daglig leder DNT Telemark.
FOTO: MARIUS DALSEG/OITANGEN DNT: Jon Atle Holmberg, Daglig leder DNT Telemark.
 ?? FOTO: MARIUS DALSEG/OITANGENFO­TO/ILLUSTRASJ­ONER ?? DNT: Slik blir de nye lokalene i Torggata.
FOTO: MARIUS DALSEG/OITANGENFO­TO/ILLUSTRASJ­ONER DNT: Slik blir de nye lokalene i Torggata.
 ??  ?? NYTT LOKALE: DNT Telemark flytter inn i lokaler like ved busstorget i Skien.
NYTT LOKALE: DNT Telemark flytter inn i lokaler like ved busstorget i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway